Жените в кино индустрията създават шедьоври, но остават недооценени

Снимка: AP

Жените в кино индустрията създават шедьоври, но остават недооценени

Снимка: AP
Сподели

Филмът „Барби“ постигна рекордни приходи, но броят на жените режисьори през 2023 г. са били малко, съобщи „Варайъти“.

Лентата за обичаната от поколения деца кукла е не само големият победител в киносалоните през миналата година, но и най-успешният във финансово отношение филм, режисиран от жена – Грета Гъруиг. Независимо от този успех обаче студиата все още предпочитат да наемат мъже режисьори за големите си проекти, гласи заключението на ново проучване на Центъра за изследвания на жените в телевизията и киното към щатския университет в Сан Диего.

Според изследването жените представляват

едва 16% от режисьорите на 250-те най-печеливши продукции

за 2023 г. През 2022 г. те са били 18 на сто.

Жените режисьори като Грета Гъруиг, Емералд Фенъл, Селин Сон и София Копола са заснели някои от най-награждаваните филми на годината. Поп диви като Бионсе и Тейлър Суифт оглавяват боксофиса с концертни филми. Въпреки това – успехът, признат и от критиците, и от публиката, не е променил общата картина.

Нежният пол  представлява 22% от всички режисьори, сценаристи, продуценти, монтажисти и оператори на 250-те най-печеливши филма на 2023 г.  Дамското съсловие сред продуцентите е едва 26 на сто. Жените изпълнителни продуценти са 24 процента, монтажистите – 21, сценаристите – 17, композиторите – 14, а операторите – 7%, изтъква БТА.

Изследването е установило, че

филмите с поне една жена режисьор предоставят работа на повече дами

в сравнение с филмите с изцяло мъжки режисьорски състав. Когато дама е режисьор, 61% от сценаристите, 35 на сто от монтажистите, 10% от операторите и 26 на сто от композиторите са жени. При филмите с мъже режисьори жените са 9% от сценаристите, двойно повече при монтажистите, 7 на сто от операторите и 11% от композиторите.

Актуално

Избрано за вас