Методът Станиславски или какви жертви правят актьорите за ролите си

Снимка: Page Six/ Youtube

Методът Станиславски или какви жертви правят актьорите за ролите си

Снимка: Page Six/ Youtube
Сподели

Методът на Станиславски – актьорска игра, при която артистите се превъплъщават изцяло в персонажите си дори и извън снимачната площадка, е „лукс, който жените не могат да си позволят“. Това твърди звездата Натали Портман. Според нея семейството на една жена не би разбрало подобна отдаденост към професията.

„Случвало се е да потъвам в ролите си, но честно казано – това е лукс, който жените не могат да си позволят. Не мисля, че децата или партньорът ми биха разбрали, ако ги бях накарала непрекъснато да ме наричат Джаки Кенеди“. Техниката, въведена от руския режисьор и актьор Константин Станиславски, се доразвива в САЩ. Макар Портман да е на мнение, че  методът не съвпада с житейската роля на майка, тя все пак се подготвя интензивно за ролите си. За образа си в „Черен лебед“

тренира балет в продължение на месеци

и в един момент променя хранителните си навици драстично. Тогава тя се храни само с моркови и бадеми. За образа си в „Тор: Любов и гръмотевици“ трупа мускулна маса в продължение на 10 месеца.

Методът на Станиславски се свързва най-често с актьори като Даниел Дей-Люис, Андрю Гарфийлд, Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Джаред Лето, пише „Гардън“.  Популярна е историята с Де Ниро например, който по време на „Шофьор на такси“ си

изкарал лиценз и наистина шофирал такси в Ню Йорк.

За снимките на „Кръстникът II“ учил италиански и живял в Сицилия. Ал Пачино е разказвал, че се преструвал на слепец по време на снимките на „Усещане за жена“. Ди Каприо пък е  споделял в свои медийни изяви, че се подготвял за „Завръщането“, като ял суров бизонски черен дроб, пише „Площад Славейков“.

Техниката се използва и от жени. Лейди Гага говори с италиански акцент заради „Къщата на Гучи” в продължение на 18 месеца. Хилари Суонк живее като мъж за месец за снимките на „Момчетата не плачат”, където играе трансджендър мъж. Най-скоро за метода разказва Кери Мълиган, която се превъплъти във Фелисия Монтеалегре в „Маестро“. Тя твърди, че Брадли Купър се е държал като Ленард Бърнстейн дори и докато режисирал.

Не всички обаче намират метода на Станиславски за работещ. Мадс Микелсен споделя, че техниката е „претенциозна” и твърди, че „подобна подготовка може да те доведе до лудост”.

Актуално

Избрано за вас