Кои заглавия се наредиха в Седмицата на критиката в Кан

The Ghosts; Cannes Critics' Week

Кои заглавия се наредиха в Седмицата на критиката в Кан

The Ghosts; Cannes Critics' Week
Сподели

Седмицата на критиката в Кан, паралелната програма на филмовия фестивал, организирана от Съюза на френските филмови критици, представи селекцията си за 2024 г.

Психологическият трилър „Призрачна пътека“, първият пълнометражен филм на известния френски режисьор на късометражни филми Джонатан Миле, ще открие програмата за 2024 г. Адам Беса (звездата от спечелилия „Особен поглед“ през 2022 г. филм „Харка“) играе главната роля в драмата за преследване на мъж, който преследва бившия си мъчител, използвайки единствено сетивните си спомени, за да се ориентира.

В конкурсната програма са включени бразилската драма Baby“ на режисьора Марсело Каетано, портрет на млад аутсайдер, израснал в Сао Пауло. Останали заглавия са Дворецът на синьото слънце“ на Констанс Цанг, който разглежда

живота на китайските имигранти в Куинс

и египетско-френско-датско-катарско-саудитската драма На ръба на мечтите“ за група момичета от онеправданите християнски копти, които се противопоставят на традицията и създават изцяло женска трупа за уличен театър.

Baby; Cannes Critics’ Week

Сред останалите заглавия в конкурса са Block Pass на Антоан Шевролие, който се впуска в селската мотокрос култура на Франция. Неоноарната драма Locust на тайванския режисьор KEFF. Julie Keeps Quiet на Леонардо Ван Дайъл, разказващ за млада жена в елитна тенис академия. Както и драмата Simon of the Mountain на Федерико Луис от Южна Америка. Специалните прожекции включват филма Отвъд морето“ на Саид Хамих Бенларби, който

проследява десет години от живота на мигрант, емигрирал нелегално в Марсилия,

и музикалната комедия „Кралицата на драмата“ на Алексис Ланглоа, която разказва за възхода и падението на измислени поп идоли. Секцията ще бъде закрита с хоръра за отмъщение Животно“ на Ема Бенестан. В него Оулая Амамра е в ролята на жена, тренираща да се състезава в доминираното от мъже състезание „Камарг“ или „бягане на бикове“.

Режисьорът Родриго Сорогойен, чийто Зверове“ спечели тазгодишния Сезар“ за най-добър чуждестранен филм, оглавява журито на Седмицата на критиката, което ще присъди награди за отлични постижения в областта на късометражните филми и за изгряващи таланти.

Julie Keeps Quiet; Cannes Critics’ Week

63-тото издание на Седмицата на критиката (La Semaine de la Critique) ще се проведе от 15 до 23 май, успоредно с основния филмов фестивал в Кан. Секцията се фокусира върху първите и вторите пълнометражни филми на изгряващи режисьори. Много от най-големите имена в

международното артхаус кино са започнали своята дейност в тази секция.

Двукратният носител на Златна палма“ Кен Лоуч представя дебютния си филм „Кес“ на Седмицата на критиката през 1970 г. Първият филм на Джулия Дюкоро, Raw, е селекция на Седмицата на критиката през 2016 г. Следващият ѝ филм, Titane, печели „Златна палма“ през 2021 г. Вторият пълнометражен филм на Жюстин Триет, Виктория, е показан в Седмицата на критиката през 2013 г. Четвъртият ѝ игрален филм, „Анатомия на едно падане“, взе Златната палма миналата година.

Главната награда на Седмицата на критиката през 2023 г. беше присъдена на „Тигрови ленти“ – жанрова смесица от ужаси и настъпване на възрастта на малайзийската режисьорка Аманда Нел Еу.

The Ghosts; Cannes Critics’ Week

Състав на Седмицата на критиката през 2024 г.

Състезание

„Baby“ – Марсело Каетано
„Дворецът на синьото слънце“ – Констанс Цанг
Julie Keeps Quiet – Леонардо Ван Дайъл
Locust – KEFF
Block Pass – Антоан Шевролие
„На ръба на мечтите“ Нада Рияд и Айман Ел Амир
Simon of the Mountain – Федерико Луис

Специални сесии

„Призрачна пътека“ – Джонатан Миле (откриващ филм)
„Отвъд морето“ – Саид Хамич Бенларби
„Кралиците на драмата“ – Алексис Ланглоа
„Животно“ – Ема Бенестан (заключителен филм)

Актуално

Избрано за вас