Копола продал лозята си, за да финансира „Мегалополис“

Снимка: Michael Buckner

Копола продал лозята си, за да финансира „Мегалополис“

Снимка: Michael Buckner
Сподели

Франсис Форд Копола се завърна в Кан с филма „Мегалополис“, съобщиха световните осведомителни агенции. Лентата е представяна като най-новия шедьовър на 85-годишния режисьор. 

„Посвещавам филма си на децата и на надеждата“, каза режисьорът след официалната прожекция в рамките на международния кинофестивал в Кан. „Нека да създадем един свят за децата си“, призова още той, приемайки аплодисментите на публиката.

„Не може да се създава изкуство, без да се поемат рискове“, каза легендарният режисьор в интервю за телевизионния канал „Франс 2“, преди да изкачи стълбите на фестивалния дворец в Кан.

Копола е инвестирал лични средства във филма си. Бюджетът на „Мегалополис“ е в размер на 120 милиона щатски долара. Действието се развива в

Новия Рим – фикционален мегаполис,

съчетаващ характеристики на Ню Йорк, античния град Рим и Готам сити. Копола представя битката между възрастния кмет на града Франклин Цицерон (Джанкарло Еспозито) и урбаниста Цезар Катилина  Адам Драйвър).

„Мегалополис“ включва цитати от Шекспир и изображения на архива на Хитлет,

критикува капиталистическото общество

и популизма на Доналд Тръмп.

„Възможно е да изгубим своята република. Републиката и демокрацията са безценни. Ако изберем цар, ще се върнем в миналото“, каза режисьорът.

Той сравнява съвременната Америка със залязващата Римска империя.

Филмът носи елементи както на жанра научна фантастика, така и на ню ейдж стила в киното. Този микс обаче го поставя под риск да отегчи публиката. Възможно е и филмът, който не прилича на никой друг, да смае журито, председателствано от Грета Гъруиг, коментира АФП.

Копола планира този филмов проект в продължение на 40 години и дори

инвестира личното си състояние в него,

продавайки лозята си. В Кан американският режисьор „играе“ за трета историческа „Златна палма“. Той вече е носител на две статуетки – за „Разговорът“ от 1974 г. и за „Апокалилпсис сега“ от 1979 г.

„Когато всички ме критикуваха, фестивалът в Кан промени възприемането на филма ми „Апокалипсис сега“, така че защо не“, припомни Копола.

Знак за несигурния комерсиален потенциал на „Мегалополис“, продуциран извън големите холивудски студиа, е фактът, че

филмът все още няма дистрибутор

на територията на САЩ, пише БТА. В „Мегалополис“ играят звезди от ранга на Шая Лебьоф, както и актьори от 70-те години като Джон Войт, Дъстин Хофман и сестрата на Копола – актрисата Талия Шайър в ролята на майката на Адам Драйвър.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас