Кой е филмът, изпреварил „Барби“ и „Опенхаймер“ в боксофиса?

Снимка: Courtesy Filmitalia

Кой е филмът, изпреварил „Барби“ и „Опенхаймер“ в боксофиса?

Снимка: Courtesy Filmitalia
Сподели

Филмът „Барби“ на Грета Гъруиг може ѝ да беше определен за най-успешната и касова продукция, режисирана от жена, за 2023 г., но в боксофиса в Италия той беше победен от друг. „Все още има утре“ (C’è Ancora Domani) на 50-годишната актриса, писателка и певица Паола Кортелези предстои да направи своя дебют в кината в цяла Европа.

Миналата година филмът се превърна във феномен в Италия.

Той събра повече пари от „Барби“ и „Опенхаймер“.

Към миналия месец той е спечелил около 31,5 млн. паунда в кината. Бил е най-касовият филм в страната за 2023 г. и най-успешният филм, режисиран някога от италианка.

Кортелези разказва пред BBC News, че все още не може да повярва на успеха му.

„Никой никога не би могъл да предвиди вълната от обич от страна на публиката към този филм“, казва тя.

„Актриса съм от близо 30 години, а през последните 10 години пиша сценарии. Сега – на 50-годишна възраст, направих първия си филм“, споделя още тя.

Част от причините, поради които „Все още има утре“ може да е засегнал толкова голям интерес в Италия, е, че героинята Делия (също изиграна от Кортелези) страда от

жестоко физическо и емоционално насилие

от страна на съпруга си. Тя е домакиня и майка, живееща в бедност в следвоенния Рим през 1946 г. Именно това е и годината, в която италианските жени за първи път получават право на глас.

Филмът обаче резонира със съвременната италианска публика. Според последните полицейски статистики през 2023 г. в Италия са били убити 120 жени, т.е. по една на всеки три дни. В доклада се посочва, че малко над 50 % от тях са били убити от партньори или бивши партньори. Една четвърт от тях са били убити от децата си – в 89% от случаите от сина си.

Въпросът за убийствата на жени избухва в Италия през ноември 2023 г., няколко седмици след излизането на продукцията. Провеждат се масови протести във връзка с убийството на 22-годишната студентка Джулия Чечетин, за която се твърди, че е убита от бившия си приятел, който очаква съдебен процес.

На погребението ѝ присъстват хиляди хора. Смъртта ѝ предизвиква мащабни протести и призиви за по-голяма защита на жените.

Кортелези казва, че филмът ѝ отчасти се опитва да изследва един културен манталитет. Според нея той „продължава от хилядолетия“.

Така наречените „престъпления от страст“ са криминализирани в Италия едва през 1981 г. През юли 2023 г. съдиите в Рим влизат в световните заглавия, когато

училищен възпитател е оправдан за опипване на 17-годишна ученичка,

тъй като сексуалното посегателство е продължило по-малко от десет секунди. „Краткото опипване“ се превръща в тенденция в Instagram и TikTok в Италия, заедно с хаштага #10secondi.

„Темата за убийството на жени, за съжаление, е много, много актуална, особено в Италия“, обяснява Кортелези.

Но фемицидът често е трагичният край на нещо, което не е започнало по този начин. Това, което не знаем, е историята, която завършва с ужасяващ акт на насилие и

смъртта на една жена на всеки 72 часа

в Италия. Можем само да заключим за историята на насилието, за което често дори не се съобщава на властите, преди то да ескалира“.

Режисьорката споделя, че темата за насилието над жени е част от сценариите ѝ от години, както и от сценичната и екранната ѝ работа като актьор. Тя отрича да се е сблъсквала лично с него.

„Исках да направя съвременен филм, чието действие се развива в миналото, за да сравня какво се е променило и какво е останало същото“, обяснява тя.

„Може би сега като жени имаме определени права и гаранции, но това, което не се е променило в обществото, е този манталитет, който изкривява любовта и я превръща в притежание. Ето защо се нуждаем от по-добро образование“, категорична е Кортелези.

Актуално

Избрано за вас