Лятото на лента. Филмите, които ни накараха да замечтаем за морето

Лятото на лента. Филмите, които ни накараха да замечтаем за морето

Сподели

Слънце, море, игри. Лятото е сезонът, в които мечтите се сбъдват, както в живота, така и на екрана. Времената се променят, киното остава. Българските класики пазят спомена за свободата и безгрижните детски лета от миналия век и ни дават много поводи за размисъл с какво са по-различни от тези в наши дни.

„С деца на море“

Лятната ваканция е точното време, в което да си припомните един от най-култовите български филми „С деца на море“. Това е история за малки и големи, в която смехът е гарантиран. В два морски инцидента светът на възрастните е заснет през чистите очи на тези, които още няма от какво да се страхуват – децата.

В този филм ще имате възможността да проследите почивката на група малчугани и техните родители на почивка в Несебър. Момчетата стават причина за началото на една любовна история – тази на Огнян и Елена. За децата Огнян е кумир — силен, смел и отличен плувец. Именно той ги завладява

с разказа за приятелството си с един делфин.

Една вечер Огнян и Елена закъсняват. Децата не смеят да се приберат вкъщи, защото родителите на Елена, знаят, че тя е с тях. Заради това са наказани, но никой не издава тайната. На другия ден, „защитниците“ отиват да търсят Огнян и да му се похвалят. За тяхна изненада го заварват с друго момиче и чуват как разказва същата история за делфина. Разочаровани, децата му обръщат гръб.

Снимка: BNT

След това решават да разнообразят игрите си, като се занимават с фотолюбителство. Така, без да искат, нарушават плановете на техния съсед от София – чичо Манчо, който е в командировка с чужда жена.

Чичо Манчо прави няколко неуспешни опита да вземе фотоапарата с компрометиращите снимки. Най-накрая го прибира и при едно падане от водното колело, апаратът отива на дъното. Като компенсация, подарява на малкия си „мъчител“ Пипси своя фотоапарат, извинявайки се, че не е намерил цветно филмче. Пипси го успокоява, че фотоапаратът, който е в морето също не е бил зареден. Чичо Манчо е потресен….

„Оркестър без име“
Снимка: BNT

Друг емблематичен български филм е комедията „Оркестър без име“, събрал на екран едни от най-добрите българки актьори. Главни герои са четирима младежи – Велко (Велко Кънев), Филип (Филип Трифонов), Павел (Павел Поппандов) и Гошо (Георги Мамалев). Всички те имат различни професии, са свързани с голямата си любов към музиката. Цяла година репетират, за да бъдат забелязани на Златни пясъци през лятото.

Ръководителят на Културния дом, в който младежите свирят, е склонен да им даде уредбата, ако вземат за певица вместо солистката им Ваня (Мария Каварджикова), неговата фаворитка Рени (Катерина Евро). Това е първият, но не и последният компромис, който музикантите ще бъдат принудени да направят

„по пътя към мечтата“.

Още с пристигането им на морския бряг се оказва, че програмата навсякъде е запълнена

с гастролиращи групи. Единственият шанс въобще да свирят, и то срещу нощувка, е на сватбата на арогантен съдържател на бунгала извън комплекса, който жени сина си.

Певицата Рени се впуска в лекомислена авантюра с летуващ италианец и отказва да продължи с оркестъра. Провалите изнервят групата и изострят отношенията. Смутен от случващото се, Филип тайно пуска телеграма на солистката им Ваня. Сватбеното тържество сред гостите на бунгалата завършва зле за всички въпреки старанието на Оркестъра. Изгонени, без ангажименти, музикантите посрещат изгрева на брега на морето – с тъга и в тишина. Тогава пристига нова надежда. Лятото е дълго и още имат шанс да останат…

„Кит“
Снимка: BNT

Риболовният кораб „Одисей“ е на път към пристанището. Уловът е само една малка рибка, но съобщават, че на палубата има 300-килограмова скумрия. В администрацията на брега фактът започва да се преиначава и уголемява – няколко хиляди тона скумрия се превръща в паламуд, паламудът – в делфин, делфинът е голям колкото кит и по-скоро трябва да кажат, че са уловили кит.

Директорът на управлението Парушев решава да организира Фестивал на китовете. Дава предложение да се създаде Китобойна флотилия, а управлението да прерасне в Министерство на китовете.

При подготовката за тържественото посрещане на моряците лъжата се разплита. Те слизат на брега недоумяващи. Парушев държи пламенна реч. Появява се главата на измисления кит и го поглъща. Морето се успокоява.

„Баш майсторът на море“
Снимка: BNT

„В комедията „Баш майсторът на море“ пътуването на героя Рангел Ленин завършва така,  както е започнало –

с „пълна глава и празна торба“ от дребни хитрини…“

Рангел Лелин заминава на море с жена си и сина си. Пътят им минава край бостан с дини и те напълват багажника с крадени плодове, които впоследствие изхвърлят, тъй като милицията ги подгонва. Малко по-късно са теглени от камион, превозващ дини до Бургас, защото колата им е повредена. Когато разбира, че няма да може сам да я поправи, Рангел се обръща към монтьор и се уговаря – той ще му оправи колата, а Баш майсторът ще му измаже стаята. В поредица от хитри надлъгвания накрая и двамата остават без това, за което са се договорили.

„Васко да Гама от село Рупча“

„Васко да Гама от село Рупча“ е история за приключенията на момчето, което мечтаеше за морето…Син на моряк, Васко бяга от училище и от дома и тайно отплава с кораба, на който работи неговият баща – Слави Фотев. В следващите неспокойни дни предстоят много новини и разкрития – и на кораба, и на брега. Именно в този филм изгрява звездата на актьора Иван Ласкин, както и на много български артисти.

Български кораб потъва в бурно море

Също както във „Васко да Гама от село Рупча“ едно от  новите  български заглавия „Български кораб потъва в бурно море“. Макар и филмът да е от 2022г., той много точно портретира именно времето, което показахме в предишните няколко филма – безгрижно детско лято на миналото, изпълнено с игри и пакости.

Снимка: BNT

Историята разказва за седемгодишният Петьо, който няма търпение да стане голям и брои дните до започване на учебната година, когато в една слънчева сутрин в дома му се събират много хора. Майката на Петър няма сили да му каже истината, че баща му е починал, и го залъгва, че той е заминал в чужбина. За погребението неподозиращият нищо Петьо е изпратен при съседката, където открива страхотен кораб-играчка. После момчето заминава на неочаквана

ваканция при дядо си – странник, избрал да живее в малко рибарско селище край морето.
Там Петьо с интерес наблюдава пристанищата и корабите, среща нови приятели, както и врагове. Той участва в пиратски игри и с шестгодишния Филип се изправят срещу „тайфата“. В тези дни Петьо често разказва за баща си и мечтае за завръщането му, докато накрая дядото му съобщава, че баща му вече го няма
И едно чуждестранно предложение- „Синьо лято“
Снимка: blogspot.com

Реших да включа в тази статия и един от любимите ми летни филми като малка – испанската класика „Синьо лято“. Приключенията на група деца по време на лятната ваканция в малко градче по южното крайбрежие на Испания биха развълнували всеки един зрител. Седемте герои на възраст от 8 до 16 години са: Кике, Хави, Панчо, Беа, Деси, Тито и Пираня и техните по-големи приятели, с които споделят своя опит, впечатления и  вълнения –  художничката Хулиа и стария моряк от лодката на хълма – Чанкете. Проблемите, с които се сблъскват, са такива, каквито всеки човек може да срещне по пътя си: преходът към зрялост, раздялата, смъртта, правото на избор, моралните ценности, семейните отношения и строителният “бум“ по испанското крайбрежие…

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас