„Мадам Уеб“ се оплете в собствената си мрежа

Снимка: Columbia Pictures

„Мадам Уеб“ се оплете в собствената си мрежа

Снимка: Columbia Pictures
Сподели

Новата продукция на Marvel “Мадам Уеб” се оплете сама в “мрежата”, с която искаше отново да свърже зрителите в кината със супергеройската вселена.  Първоначално историята за отдадената на професията си жена парамедик и скрит супергерой – Касандра Уеб (изиграна от Дакота Джонсън), звучеше увлекателно. Все пак кой не обича хубавите истории за вдъхновяващи и борбени дами?  Да, тази също имаше потенциал да бъде такава, но той се изпари заради вялостта на сюжетната линия. 

Снимка: Forum Film

Пресечни точки между главния персонаж от филма и едноименния комикс все пак имаше, макар и малки. Една от тях е автоимунното заболяване миастения гравис. То е един от

ключовете към разгадаването на мистерията,

обвила живота на главния персонаж. И докато сценаристите на филма са предпочели да пренапишат реалната история, включвайки снимки в джунглата с хора-паяци, то създателите на комикса са наблегнали на технологичните аспекти, за да изградят образа на Мадам Уеб. Още по-внушителна е разликата във възрастта на двата персонажа. 

Самата Касандра също далеч не изглежда като традиционния супергерой. Да, Супермен спасява животи под прикритието на журналистическата си професия, но сякаш

физиката е една от характеристиките, които сме привикнали да търсим

на екрана. Всичко това си има своето логично обяснение. Тя може и да няма уменията да се катери по стените, но умът ѝ работи на изключително бързи обороти, което ѝ помага винаги да е на една крачка пред врага си…както и на няколко места едновременно. Въпреки това обаче заради самия факт, че почти до края на продукцията тя не е наясно със своите способности, героинята ѝ изглеждаше някак неубедителна в голяма част от своите сцени. Изключение са кадрите, на които Дакота Джонсън шофира бясно линейка из улиците. Оказва се, че актрисата е правила сама почти всички свои каскади, което определено свидетелства за отдадеността ѝ към продукцията и образа. 

Фото кредит: Sony Pictures

Именно благодарение на това свое умение тя успява да опази тийнейджърките – Сидни Суини (Джулия Карпентър), Изабела Мерсед (Аня Корасон) и Селест О’Конър (Мати Франклин) от преследващия ги злодей. Трите млади актриси са избрани като по учебник. Те се превръщат в гарант за етническото многообразие в продукцията.

Съдбата на героините им обаче е

предсказуема от самото начало

на филма. Те са поредните беззащитни момичета, които са заплашвани от суперзлодей и имат нужда да бъдат спасени. Очаквано, точно в този момент съдбата ги среща с Касандра. Така четирите се впускат в една луда надпревара, а залогът е  собственият им живот. Плътно зад тях постоянно е злодеят Езекиел (Таар Раим), който заплашва да отнеме животите им заради видение, според което един ден трите момичета ще го убият, предрешени като жени – паяци.

По традиция филмът завършва с поглед в бъдещето, представяйки Джулия Карпентър, Аня Корасон и Мати Франклин в ролята на супергероините, в които ще се превърнат в бъдеще. Дали загатнатите следващи филми ще успеят отново да възвърнат старата слава на продукциите на Мarvel остава загадка…

Актуално

Избрано за вас