Мечтите стават реалност с “Уонка” и парченце шоколад

Снимка: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES

Мечтите стават реалност с “Уонка” и парченце шоколад

Снимка: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES
Сподели

“СТОП! Мечтите са забранени, подлежите на глоба”, гласи табела, “украсяваща” сивите улици на Великобритания. По всичко личи, че Обединеното кралство не е място за мечтатели. Въпреки това обаче младият Уили Уонка (в ролята Тимъти Шаламе) пристига, изпълнен с надежди за успешен шоколадов бизнес. 

С танцова стъпка той крачи към “Галери гурме” – мястото, където се продават най-вкусните шоколади…или поне така се твърди. Устремен да застане рамо до рамо с големите производители на сладкото изкушение – фамилиите Слъгуърт, Фикългрубър и Продноуз, той изнася своеoбразно

магическо представление,

за да представи своята продукция пред света. В сцените са запечатани усмивките на хората, опитали за първи път бонбони с пълнеж. Въпреки това обаче у зрителя тегне усещането, че с главния персонаж ще се случи нещо ужасно.  

Фото кредит: Warner Bros. Pictures

Шестото чувство не ми изневерява – не след дълго феерията от вкусове, завладяващата музика и невероятните танци са заглушени от идването на полицията. Изпитах откровена изненада, когато осъзнах, че пазителите на реда всъщност са на страната на антагониста – трите фамилии, продаващи шоколад. Заслепени от своя шокохолизъм,

представителите на полицията изневеряват на пагона,

стартирайки безмилостно преследване на главните персонажи. Този факт ми подейства някак отрезвяващо – пренесох се от онзи свят на магии и реки от шоколад обратно в действителността, където жадните за власт и пари често мачкат по-бедните. 

Както в реалния живот, така и в “Уонка” главните персонажи са принудени да се изправят пред безброй предизвикателства, за да постигнат своите цели, мечти и стремежи. В очите на Уили, малката Нудъл (Кала Лейн) и техните приятели мечтите имат различни проявления. За един това е

уютен дом, за друг – комедийна кариера,

а за трети – среща със семейството му. Пътят към постигането им обаче е само един. Той преминава през уличните канали на Великобритания, криволичи из мръсни стаи и мазета, докато най-накрая придобие облика на магичната фабрика, позната ни от “Чарли и шоколадовата фабрика” (2005 г.)

Снимка: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURES

Максимата, че “сговорна дружина планина повдига” важи с пълна сила за новосформиралата се група приятели, които съумяват да превъзмогнат всички опасности, които ги заобикалят. Впечатление прави острият като бръснач ум на Нудъл, който в комбинация с авантюризма на Уили “ражда” тази

невероятно забавна, поучителна и омагьосваща продукция.

Важно е да се отбележи, че актрисата Кала Лейн е на едва 14 години. Този факт превръща актьорската ѝ игра в подобна холивудска продукция в завидно постижение. И макар да е все още тийнейджър в свои интервюта тя споделя, че е успяла да даде ценен съвет на главния герой Тимъти Шаламе (познат от “Дюн” и “Малки жени”). Тя го е посъветвала да вярва повече в себе си, тъй като актьорът е бил неуверен по отношение на своите певчески способности. 

“Уонка” е една от онези продукции, които въпреки своя мюзикълен и фентъзи характер, изпращат важно послание до зрителите. – Че “не шоколадът е важен, а хората, с които го споделяш”. 

Именно приятелството между персонажите, зародило се в едно тъмно и мръсно английско мазе, вследствие на мечтата на Уонка да бъде шоколатиер, се оказва основна движеща сила за персонажите. 

Мечтите стават реалност в кината с “Уонка”. 

Актуално

Избрано за вас