Кинокритиците в САЩ избраха „Минали животи“ за най-добър филм на 2023-та

Photo courtesy of A24.

Кинокритиците в САЩ избраха „Минали животи“ за най-добър филм на 2023-та

Photo courtesy of A24.
Сподели

Американското Национално дружество на филмовите критици присъди наградата си за най-добър филм на 2023 г. на „Минали животи“, дебют на южнокорейско-канадската режисьорка Селин Сон, съобщи ДПА.

На второ и трето място бяха класирани „Зона на интерес“ и „Опенхаймер“, предава БТА.

Германката Сандра Хюлер беше избрана за най-добра актриса за ролите си в „Анатомия на едно падне“ и „Зона на интерес“. На второ място бяха класирани Ема Стоун за „Клети създания“ и Лили Гладстоун за „Убийците на цветната луна“.

Ирландецът Андрю Скот беше избран за най-добър актьор за участието във филма „Непознати“. На второ място се класираха Джефри Райт („Американска литература“) и Килиан Мърфи („Опенхаймер“).

Наградата за режисура спечели британецът Джонатан Глейзър за филма „Зона на интерес“, в който Хюлер играе съпругата на командира на концентрационния лагер Рудолф Хос, който живее в луксозна къща в непосредствена близост до концентрационния лагер Аушвиц.

Давайн Джой Рандолф беше избрана за най-добра актриса в поддържаща роля („Останалите“/The Holdovers), а Чарлз Мелтън – за най-добър актьор в поддържаща роля („Май, декември“).

„Паднали листа“ надделя в категорията за най-добър чуждоезичен филм. На второ и трето място са „Зона на интерес“ и „Анатомия на едно падане“.

Национално дружество на филмовите критици обединява 61 авторитетни филмови критици. То присъжда наградите си от 1966 г. Кинокритиците гласуват присъствено в Лос Анджелис и Ню Йорк или по интернет.

Сред предишните победители в годишните награди на Национално дружество на филмовите критици са „Лунна светлина“, „Паразит“ и „Земя на номади“, които по-късно печелят „Оскар“. Миналата година за най-добър филм беше избран „Лидия Тар“.

минали

Актуално

Избрано за вас