„Опенхаймер“ е най-печелившият биографичен филм в историята на киното

Фото кредит: Universal/Courtesy Everett Collection

„Опенхаймер“ е най-печелившият биографичен филм в историята на киното

Фото кредит: Universal/Courtesy Everett Collection
Сподели

Филмът „Опенхаймер“ на британския режисьор Кристофър Нолан се превърна в най-печелившия биографичен филм в историята на киното, съобщава The Wrap.

В големия сблъсък на Барбенхаймер от 2023 г. усмихнатата пластмасова играчка на Mattel имаше няколко предимства. Тя беше жизнерадостна, колоритна, приятна комедия с една от най-ярките филмови звезди на своето поколение като попкултурна фигура, вече позната и обичана от широката публика. В сравнение с него съперникът му, „Опенхаймер“, започна да звучи като труден за продаване филм. Историческа драма за

съкрушителните дълбини на американската вина

с 3-часова продължителност, дълги участъци черно-бяла фотография, не съвсем известна главна роля в лицето на Килиън Мърфи. И макар да е вярно, че феминистка икона на Грета Гервиг може би е спечелила битката, след като вече е преминала границата от милиард долара при все още изграждащия се тираж, и двата филма „спечелиха войната“.

Преди дни „Опенхаймер“ премина значителната граница от 900 млн. долара в световния боксофис, осигурявайки на филма място в историята. Това е най-големият биографичен филм в историята (изпреварвайки „Бохемска рапсодия“), третият най-касов филм за годината (след „Барби“ и „Супер Марио“), третият най-касов филм в кариерата на Нолан (веднага след „Тъмният рицар“ и „Възходът на тъмния рицар“) и 12-ият най-касов филм в над 100-годишната история на Universal Pictures (най-високият за всички времена, ако не броим франчайз филмите).

Рут де Йонг, която е дизайнер на декорите във филма „Опенхаймер“, сподели допълнителна информация относно снимките. Де Йонг посочи, че режисьорът Нолан е определил по-малко дни за заснемане, с цел увеличаване на бюджета за сценография. Лентата „Опенхаймер“ представя живота на Робърт Опенхаймер, бащата на атомната бомба, като ролята му се изпълнява от ирландеца Килиън Мърфи. Във филма също участват Емили Блънт, Флорънс Пю, Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън, Гари Олдман и Рами Малек.

Фото кредит откриваща снимка: Universal/Courtesy Everett Collection

Актуално

Избрано за вас