Минисериал за Кафка използва думите на писателя

Снимка: Superfilm/ARD

Минисериал за Кафка използва думите на писателя

Снимка: Superfilm/ARD
Сподели

Един век след смъртта на Франц Кафка, нов минисериал изследва живота на един от най-енигматичните автори в историята, съобщава The Hollywood Reporter.

„Кафка“ е драма в шест епизода,

базирана върху три тома биография от Райнер Щах, която описва личния живот и творчеството на писателя, посочва връзките между двете, но и разминаванията.

Снимка: Superfilm/ARD

„Кафка“ е заснет изцяло на немски за телевизиите ARD в Германия и ORF в Австрия. Режисьор и сценарист е Давид Шалко, който повече от десет години се бори да реализира проекта си. Епизодите в голямата си част се занимават с периода, в който Кафка е на работа като чиновник в Института за застраховане от злополуки на работниците в Кралство Бохемия. Това е неговото „царство“ и „ако едно дело трябва да бъде спечелено, то Кафка е човекът за вас“, казва един от началниците му.

Животът на главния герой е представен на зрителите през перспективата на най-близките му: буржоазното му семейство, колегите му от службата и трите жени, с които поддържа сериозни връзки – Фелис Бауер, Милена Йесенска и Дора Диамант.

Парадоксът е значима тема в „Кафка“ –

докато той навигира сложните бюрократични казуси в Института, героите на романите му често са безвластни и се борят да се ориентират в обърканите коридори на държавната администрация.

Снимка: Superfilm/ARD

ВПроцесът например протагонистът е арестуван и съден от недостъпни управници за престъпление, което така и не му се обяснява. В „Замъкът“ геодезист се бори да разнищи административните правила, противоречащи на разума и морала, на мистериозна цитадела.

Вместо да направи опит да интерпретира живота на Кафка през творчеството му, сериалът прави обратното. Почти всяка негова реплика и всяка сцена са

извадени директно от многобройните му писма или от биографията му,

но са примесени с измислицата и не следват строго хронологичния ред. Обикновен епизод със семейна вечеря се трансформира в драматична интерпретация на сцени от романите му.

Снимка: Superfilm/ARD

„На първо място искахме да избягаме от клишетата“, казва актьорът Джоел Басман, който влиза в главната роля. „Този писател, който предполагаме, че е бил самовглъбен и депресиран, е ходил на работа всеки ден, без пропуск. Това е далеч от депресия. Въпреки образа, който сме си създали през годините,

аз видях Франц като много добър човек,

филантроп, внимателен, с чувство за хумор и чувствителен. Човек, който е високо интелигентен, но е знаел как да издига стени около себе си и кога може да си позволи да изрази истинска емоция.“

Снимка: Superfilm/ARD

„Кафка“ се ползва с одобрението на критиката, но и на съвременните писатели, сред които Салман Рушди и Иън Маккюън. В Германия и Австрия сериалът имаше премиера през март. По-късно се излъчи във Великобритания и от няколко дни вече е част от избрани платформи по случай 100-годишнината от смъртта на Кафка.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас