„Комедия на корупцията“ завладява театър „Българска армия“

Фото кредит: Театър „Българска армия“

„Комедия на корупцията“ е най-новата постановка на театър „Българска армия“, чиято премиера е на 24 ноември. Спектакълът е създаден по „Процесът“ на Франц Кафка.

Представлението ще въвлече зрителите в лабиринта на живота – място, където

границите между реалност и измислица се размиват.

Това е пътешествие, в което смехът е най-силното оръжие срещу неумолимия абсурд на живота.

В царството, в което режисьорът Васил Дуев-Тайг и актьорите се преплитат с артистичния гений на сценографа Даниела Николчова, композитора Христо Намлиев и хореографа Филип Миланов, се ражда хипнотизиращ спектакъл, който неудържимо ще ви въвлече в очарованието на цирка.

В този пленителен свят клоуните привличат с измамния си хумор, предлагайки както забавни форми, така и фини пластове ирония и сарказъм. И все пак, когато надникнете по-дълбоко в този цирк на интригите, ще разкриете загадъчната драма, скрита под маската на шутовете с алени носове.

За съжаление обаче картината не е толкова забавна, пред вас ще се появи Йозеф К. – обвинен без причина. А вие с него ще трябва да търсите отговор за случващото се.

Гротеската на клоунадните номера ни въвлича в корумпираната истина за света. Свят, изтъкан от бюрократичната администрация и нейната стъпаловидна поглъщаща машина. В нашата реалност

невинните биват наказани, а виновните управляват.

Малцинството, което се опитва да избяга от системата, става жертва на лъжи и манипулации, докарващи ни до полуда.

Фото кредит: театър „Българска армия“

Режисьорът Васил Дуев-Тайг споделя: „В последно време избирам да не си затварям очите за случващото се в нашата страна, за нас като общество, за нравите и моралът ни. Маломерното прилагане на законите, ежедневните свидетелства за повсеместната немара, усещането за цикличност при появата на лъжегероите, които наивно и отчаяно следваме всичко това и много друго е производно на нас самите.“

В „Комедия на корупцията“ зрителите ще попаднат в нереален свят, в който непрекъснато ще изпъкват еднакви лица. Техните роли обаче непрекъснато се сменят. Да, това са лицата на лъжата и лицемерието, на които Йозеф К. ще стане жертва. Преминавайки през многобройните стъпала на безкрайното стълбище на бюрокрацията, пред него ще се открие абсурдната реалността на ежедневието. Колкото по-нависоко се опитва да се качи по стълбицата, образите започват да стават още по-еднакви и объркващи.

Главна роля в спектакъла има Ясен Атанасов, който си партнира с Владимир Матеев, Гергана Плетньова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов и Ахмет Исмаил.

Билети за представлението могат да бъдат купени чрез няколко платформи в сайта на театъра. Какво да очакват зрителите могат да видят в трейлъра на спектакъла.

Фото кредит корица: театър „Българска армия“

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално