Обявиха „Сам вкъщи“ за филм с културно и историческо значение

Снимка: 20th Century Fox

Обявиха „Сам вкъщи“ за филм с културно и историческо значение

Снимка: 20th Century Fox
Сподели

Аполо 13″ и „Сам вкъщи“ са сред избраните филми за съхранение в Националния филмов регистър на САЩ, предаде Асошиейтед прес. От Библиотеката на Конгреса, в която се намира регистърът, отбелязват, че тазгодишната селекция обхваща период от над 90 години.

Най-старият филм сред новите попълнения е A Movie Trip Through Filmland от 1921 г., предлагащ ранен поглед върху влиянието на филмите.

Най-новите датират от 2013 г. Това са отличените с „Оскар“ – разтърсващата драма „12 години в робство“ и документалната лента „На крачка от славата“.

Сред новите попълнения са също „Терминатор 2: Денят на страшния съд“ на режисьора Джеймс Камерън, анимационната класика „Лейди и Скитника“ на Disney и „Сватбен банкет“ на Анг Лий.

Точно навреме за празниците е включен и „Кошмарът преди Коледа“, предаде БТА. 

Oт 1988 г. Библиотеката на Конгреса ежегодно подбира филми за съхранение въз основа на тяхното културно и историческо значение. С новите попълнения регистърът вече наброява 875 игрални холивудски продукции, документални ленти, независими кинотворби и ранни експериментални филми. За да бъдат включени в Националния филмов регистър на САЩ, продукциите трябва да имат най-малко 10-годишна история зад гърба си.

Решението сред тях да попадне и „Сам вкъщи“ идва по-малко от две седмици, след като звездата, изиграла Кевин Маккалистър – Макколи Кълкин, беше удостоен със звезда на Алеята на славата.  Тържествената церемония беляза и годишната му от стъпването на актьорската сцена – близо 40 години.

Актуално

Избрано за вас