Наградиха победителите от фестивала Master of Art 2024

Снимка: Master of Art Film Festival

Наградиха победителите от фестивала Master of Art 2024

Снимка: Master of Art Film Festival
Сподели

Английският документален филм на режисьора Антон Корбийн „Студиото, което рисува музика“ е победител на деветото издание на филмовия фестивал Master of Art 2024, съобщават организаторите на събитието, цитирани от БТА.

„Филмът спечели наградата Master Of Art – Aurubis Award за най-добър филм за изкуство за 2024 г. – отличие, което по традиция се осигурява от „Аурубис“ България. Лентата на Антон Корбийн беше отличена и за

най-добър филм в категория „Фотография“.

Той разказва за историята на Hipgnosis, емблематичното студио за дизайн на музикални албуми. Сторм Торгерсън и Обри „По“ Пауъл са творческите гении зад емблематичното студио за дизайн на албуми Hipgnosis, направило едни от най-разпознаваемите музикални обложки на всички времена“, разказват от екипа.

Международното жури единодушно избра за най-добър български документален филм за изкуство „Да летиш с плавници“ на режисьора Мария Аверина. „Той е сниман пет години и разказва за художника Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, който повежда публиката във философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите“. 

„Студиото, което рисува музика“; Снимка: Master of Art Film Festival

Филмът на британския режисьор Дейвид Бикерстаф – „Вермер – най-голямата изложба“, печели наградата на публиката. Получава и приза за най-добър в категория „Изобразително изкуство“. Важна за развитието на съвременната арт критика, продукцията „Извън рамката“ на американската режисьорка Мери Луис Шумахер беше удостоена със специалното отличие на журито.

За най-красив филм беше отличен канадският „Цветът на мастилото“ на режисьора Брайън Д. Джонсън, който спечели също и наградата и за най-добра документална лента в категория „Съвременно изкуство“.

За най-добър дебютен пълнометражен филм за изкуство беше обявен „Кметството на Стокхолм – дворецът на гражданите“. Отличие получи и шведската режисьорка София Анна Катарина Викстрьом.

Снимка: Master of Art Film Festival

Индонезийският филм „Да създадеш скулптура гигант“ спечели и награда за най-добър филм в категория „Изкуство и власт“, отбелязват организаторите. Той разказва за 28-годишните премеждия по строежа на величествената гигантска птица на о-в Бали – „Гаруда Вишну Кенчана“.

Фестивалът Master Of Art продължава до 3 март

с прожекции в Дома на киното, филмотечно кино „Одеон“, Културен център G8, „Евросинема“ и кино „Влайкова“ в София, както и в Пловдив, и Стара Загора.

Актуално

Избрано за вас