Най-касовите филми за всички времена

Снимка: Encyclopedia Britannica

Най-касовите филми за всички времена

Снимка: Encyclopedia Britannica
Сподели

Няма нищо по-хубаво от това да гледате филм в киносалоните. Те могат да ни пренесат в безкрайно много вселени и да ни накарат да се смеем, да плачем и да се радваме, както никога досега, със своите близки и непознати. Някои от филмите обаче се издигат над останалите и се превръщат в специални културни моменти, които

привличат милиони и милиони хора по целия свят.

Тези мегаблокбастъри продават главозамайващо количество билети и ако погледнете списъка, можете да забележите някои закономерности относно това какво е необходимо, за да станете член на този изключителен клуб. На първо място – достатъчно е филмът ви да е режисиран от Джеймс Камерън и има доста голям шанс да попаднете в списъка. Все пак „Аватар“, „Аватар 2“ и „Титаник“ са в челната петица. Освен това, ако случайно сте филм за голямо събитие от MCU (Marvel Cinematic Universe), също има много голяма вероятност за успех, тъй като

шест от първите 15 са от каталога на Marvel.

Въпреки това – тук има и други големи играчи от най-големите филмови франчайзи. След като „Дюн: Част втора“ успя да спечели над 80 милиона само в първия уикенд от премиерата си, се поинтересувахме кои са филмите, стоящи в най-челните боксофис класации. Ако си мислите, че тези няколко десетки милиона са голяма сума, помислете пак…

1. „Аватар“ (2,93 млрд. долара)
Снимка: Encyclopedia Britannica

Когато филмът „Аватар“ се появи в кината през 2009 г., той направи силно впечатление с новаторските си визуални ефекти и заснемане на движението, зашеметяващата 3D технология и представянето на света Пандора, който ще създаде собствена част от света на Disney и план за поне четири продължения. Киноманите не можеха да се наситят на филма, а продажбите на билети се втурнаха от самото начало и не спряха, докато почти не достигнаха 3 млрд. долара при бюджет от около 237 млн. долара. Дори и след почти 14 години господството на „Аватар“ на върха на класацията на най-касовите филми на всички времена рядко е оспорвано.

2. Avengers: Endgame/„Отмъстителите: Краят“ (2,79 млрд долара)
Снимка: Marvel

Единственият филм, който някога се е доближавал до гиганта „Аватар“, е „Отмъстителите: Ендгейм“.  Той е кулминацията на почти 21-годишното пътешествие, известно като „Сага за безкрайността“, започнало с „Железния човек“ от 2008 г. и изградено от историите на 21 филма преди него. Феновете трябваше да изчакат цяла година, за да видят какви ще бъдат истинските ефекти от щракването на Танос. Вълнението не приличаше на нищо, виждано досега. Макар да не изглежда толкова много, когато го сравним с боксофис приходите му, „Отмъстителите: Ендгейм“ беше един от най-скъпите филми, правени някога, с докладван бюджет от около 356-400 млн. долара.

3. Avatar: The Way of Water (2,32 млрд. долара)
Снимка: 20th Century Studios

Продължението на филма „Аватар“ от 2009 г. първоначално трябваше да излезе през 2014 г., но както всички знаем, то не успя да се появи по кината до края на 2022 г. Започна да ни се струва, че тези така наречени продължения на „Аватар“ може никога да не се случат след многократните отлагания. „Аватар 2“ обаче се появи с такъв огромен трясък, че напомни на всички ни

никога да не подценяваме Джеймс Камерън

и силата на Пандора. Разбира се, той не се издигна до висотата на оригиналния Аватар, но 2,31 млрд. долара приходи в световния боксофис не са най-лошата утешителна награда. Бюджетът на „Аватар: Пътят на водата“ се оценяваше на 350-460 млн. долара и дори Джеймс Камерън заяви, че филмът ще трябва да бъде третият или четвъртият най-касов филм някога, за да излезе на печалба. Както можете да видите, това се случи.

4. „Титаник“ ( 2,26 млрд. долара)
Снимка: 20th Century Fox

Джеймс Камерън не се задоволява само с два филма в топ пет на най-печелившите филми на всички времена. Не, той трябваше да направи и трети с трагичния разказ на Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет за обреченото пътуване на кораба „Титаник“. Продукцията от 1998 г. е

първият филм, който надхвърля 1 милиард долара в световен мащаб.

Всъщност е най-касовият филм на всички времена до появата на „Аватар“ на Камерън през 2009 г. През 2012 г. „Титаник“ се завърна в кината за 3D преиздаване и стана едва вторият филм, спечелил 2 млрд. долара след „Аватар“.

5. „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“ (2,07 млрд. долара)
Снимка: Disney +

Новината и появата на „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“ беше голямо събитие. Това беше не само първият филм от франчайза след „Отмъщението на ситите“ и противоречивата предистория, но и първият филм и голям проект след придобиването на Lucasfilm от The Walt Disney Company. „Силата се пробужда“ щеше да проправи нов път напред в онази далечна галактика без Джордж Лукас и щеше да има за цел да почете миналото, като същевременно представи бъдещето на това, в което щеше да се превърне „Междузвездни войни“. Това обещание доведе до огромни продажби на билети, които достигнаха над 2 млрд. долара при бюджет от около 300-450 млн. долара.

6. Avengers: Infinity War/„Отмъстителите: Война без край“ (2,05 млрд. долара)
Снимка: null

Avengers: Endgame може да е победил Avengers: Infinity War в боксофис надпреварата, но Infinity War беше филмът, който доказа на света, че Marvel може да се справи. След 18 филма и тийзъри за Танос и нашите герои, които се събират за една последна битка, за да спасят всичко, Infinity War  до голяма степен оправда очакванията. Дори и преди това обаче обещанието за това, което предстои, беше достатъчно, за да напълни милиони и милиони седалки по целия свят и да се превърне в глобален боксофис от 2,05 милиарда долара. Avengers: Infinity War е четвъртият филм, който надхвърля 2 млрд. долара в боксофиса. Също така е и първият филм за супергерои, който постига това.

7. Spider-Man: No Way Home/„Спайдър-Мен: Няма път към дома“ (1,92 млрд. долара)
Снимка: Sony

Spider-Man: No Way Home може и да не беше филм за Отмъстителите, но със сигурност се усещаше като такъв, тъй като събра толкова много герои от вселената на Спайдърмен. Макар че до премиерата на филма това не беше потвърдено, феновете по целия свят имаха усещането, че в него

ще се завърнат Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд,

за да се присъединят към Том Холанд и едно грандиозно приключение. Това накара хората да седнат на седалките в кината. Очевидно е, че No Way Home е най-касовият филм за Човека-паяк. Освен това, беше най-печелившият през 2021 г. и беше първият филм след „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ от 2019 г., който премина 1 млрд. долара в световния боксофис и то след началото на пандемията COVID-19.

8. „Джурасик свят“ (1,67 млрд. долара)
Снимка: Universal Pictures

От този списък става все по-ясно, че филмите от емблематични франчайзи, които се завръщат много години по-късно с някои от оригиналните герои, са сигурен начин да се постигнат невероятни продажби на билети в касите. „Джурасик свят“ имаше всичко това в допълнение към любовта на всички към огромните динозаври. Продукцията се завърна на екран със силни резултати от 1,67 милиарда долара. Това е голям скок в сравнение с 978,16 милиона долара на оригинала и 368,78 милиона долара на „Джурасик парк 3“.

9. „Цар Лъв“ ( 1,66 млрд. долара)
Снимка: Disney

Оригиналният „Цар Лъв“ от 1994 г. е смятан от мнозина за

един от най-великите филми на Disney,

а също и за един от най-успешните с приходи от 968,51 милиона долара в световен мащаб. Сигурен съм, че от Disney биха се радвали той да премине границата от 1 милиард долара. Така че е добре, че решиха да му направят римейк, защото той прехвърли тази цел по пътя си към 1,66 милиарда долара. Филмът беше посрещнат със смесени реакции. Въпреки това – силата на приказката за Симба беше достатъчна, за да изстреля до небето продажбите на билетите му.

10. „Отмъстителите“ (1,52 млрд долара)
Снимка: Encyclopedia Britannica

Както каза великият Ник Фюри, имаше една идея. Тази идея беше да се изгради MCU и да се съберат заедно най-великите герои и злодеи от комиксите на Marvel, за да се изгради филмов франчайз, какъвто не сме виждали досега. Филмът „Отмъстителите“ от 2012 г. доказа, че тази идея е била една от най-великите, които някога са съществували. Със световни приходи от 1,52 млрд. долара първият от многото филми за нашите герои беше зашеметяващ успех.

Единадесето място в класацията на най-касовите филми принадлежи на „Бързи и яростни 7“ с приходи от 1,51 млрд. долара. Следват филмите: Top Gun: Maverick (1,49 млрд.), „Замръзналото кралство 2“ (1,45 млрд.), „Барби“ (1, 44 млрд.) и Avengers: Age of Ultron (1,40 млрд. ).

Актуално

Избрано за вас