„Уроците на Блага“ е номиниран за награда „Сателит“

Снимка: Светослав Стоянов

„Уроците на Блага“ е номиниран за награда „Сателит“

Снимка: Светослав Стоянов
Сподели

Броени дни преди обявяване на късия списък за наградите „Оскар“, бяха обявени номинациите за наградите „Сателит“. Това са ежегодни награди на Академията на международната преса. Наградите се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис. „Уроците на Блага“ попада в престижния списък с номинирани за международен филм. През тази година в него

присъстват едва 7 филма.

Останалите 6 претендента са едни от най-добрите филми на годината – “Fallen leaves” (Финландия), „Anatomy of a Fall” (Франция), „lo Capitano“ (Италия), „Society of the Snow“ (Испания), „The Teacher’s Lounge“ (Германия) и „The Zone of Interest“ (Великобритания).

„Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва“, споделя Стефан Командарев.

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на режисьора, който

връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева.

Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата можем да видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро е в най-различната роля в своята кариера до момента.

Филмът, определен от световния дистрибутор като съспенс драма, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи.

Актуално

Избрано за вас