Кинокритици: „Уроците на Блага“ има шанс за „Оскар“

Фото кредит: Karlovy Vary International Film Festiva

Кинокритици: „Уроците на Блага“ има шанс за „Оскар“

Фото кредит: Karlovy Vary International Film Festiva
Сподели

Филмът „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда „Оскар“ за международен филм. Българският кандидат за отличието бе посочен в публикации на изданията „Холивуд рипортър“ и „Скрийн интернешънъл“.

Отговорният редактор за наградите на „Холивуд рипортър“ Скот Файнбърг публикува списък с водещите претенденти за отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в 11 категории. Той е изготвен  въз основа на разговорите му с участници в гласуването за наградите „Оскар“, с представители на киноиндустрията, анализи на маркетингови кампании и резултати от други конкурси.

Според Файнбърг засега фаворити в категорията за международен филм са

„Зона на интерес“ (Великобритания), „Учителската стая“ (Германия),

„Страсти в кухнята“ (Франция), „20 дни в Мариупол“ (Украйна) и „Перфектни дни“ (Япония). Българската кандидатура заедно с още десет продукции имат шанс да влязат в битката за „Оскар“.

Европа отдавна доминира в категорията за международен филм на наградите „Оскар“, пише БТА. Италия е най-често отличавана с

14 продукции с „Оскар“,

следвана от Франция с 12.

От 75 награди „Оскар“, връчени от американската киноакадемия след 1948 г. на чуждоезични филми, 58 са били за европейски продукции. Миналата година четири от петте официално номинирани за надпреварата също бяха европейски, припомня изданието.

По традиция водещите кинофестивали като тези в Кан, Венеция, Торонто, Сънданс, Локарно и Карлови Вари посочват фаворитите за международния „Оскар“.

„Уроците на Блага“ доминира на тазгодишното издание на фестивала в Карлови Вари. Филмът бе отличен от кинокритици и журито с голямата награда „Кристален глобус“ и с тази на екуменическото жури. Ели Скорчева пък получи приза за най-добра женска роля.

Командарев помогна на България да достигне краткия списък за „Оскар“ за пръв и единствен път досега през 2010 г. с филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, а мигрантската му драма „Съдилището“ бе българската кандидатура през 2016 г.“, пише още чуждестранното издание.

Фото кредит: Karlovy Vary International Film Festiva

Актуално

Избрано за вас