Нови промени в правилата за наградите „Оскар“

Снимка: Getty Images

Нови промени в правилата за наградите „Оскар“

Снимка: Getty Images
Сподели

Управителният съвет на Американската академия за филмово изкуство одобри новите правила за наградите и кампанията за 97-ата церемония по връчване на „Оскарите“, която ще се проведе на 2 март, предаде Variety.

Значителни промени са направени в категорията за оригинална музика. Сега

до трима композитори могат да получат индивидуални статуетки „Оскар“,

ако всички те имат значителен принос за музиката на даден филм. Това бележи отстъпление от предишните правила, които изискваха композиторите да се представят като група. Като например групата Son Lux за номинацията за победителя в конкурса за най-добър филм Everything Everywhere All at Once.

Снимка: billboard

Джон Батист, Трент Ренор и Атикус Рос, победители за анимационния филм Soul (2020 г.), също получиха по една статуетка. Освен това списъкът с номинации в тази категория беше разширен от 15 на 20 заглавия, които ще бъдат обявени в края на декември преди началото на официалния период на гласуване за номинациите през януари.

Академията вече

няма да признава киносалоните drive-in

като място, отговарящо на условията за получаване на „Оскар“ – мярка, временно приета през 2020 г., когато закритите киносалони бяха затворени. Същата година Академията също така позволи на филми, показани на стрийминг и VOD платформи, да се класират поради пандемията.

За да може даден филм да бъде избран за най-добър филм, той трябва да отговаря на разширените изисквания за киносалони, обявени през 2023 г. Те включват едноседмичен квалификационен показ на един от шестте пазара в САЩ последван от седемдневен показ, последователен или непоследователен, на 10 от 50-те най-големи пазара в САЩ в рамките на 45 дни след първоначалното пускане.

Снимка: Reuters

Другите отговарящи на условията пазари включват окръг Лос Анджелис, Ню Йорк, района на залива, Чикаго и Атланта. Филмите, пуснати по-късно през годината и планирани за разпространение след 10 януари 2025 г., трябва да имат

проверени от Академията планове за разпространение

и да завършат излъчването си до 24 януари 2025 г.

В категориите за сценарий представянето на окончателния сценарий за заснемане вече е задължително за разглеждане в категориите за оригинален или адаптиран сценарий.

Анимационните филми, които могат да кандидатстват в категорията за най-добър чуждестранен пълнометражен филм, могат да бъдат разглеждани и в категорията за най-добър анимационен филм,

ако отговарят на изискванията и за двете категории.

Периодът на допустимост за чуждестранен игрален филм беше актуализиран от 1 ноември 2023 г. на 30 септември 2024 г.

Пълните правила на 97-ите награди „Оскар“ и правилата за промоция на кампанията са публикувани на уебсайта на Академията.

Актуално

Избрано за вас