Обвиниха екипа на номинирания за „Оскар“ „Заседнали“ в плагиатство

Снимка: COURTESY OF FOCUS FEATURES

Обвиниха екипа на номинирания за „Оскар“ „Заседнали“ в плагиатство

Снимка: COURTESY OF FOCUS FEATURES
Сподели

Британски писател обвини екипа, който стои зад „The Holdovers“ („Заседнали“), драмата на Александър Пейн за
пансиона от 70-те години на миналия век, че е плагиатствал неговата нереализирана творба, съобщи Variety.

Саймън Стивънсън, който е съавтор на филма „Лука“ на Pixar и на други филми, пише до Гилдията на американските сценаристи през януари, за да изрази опасенията си. Той нарича доказателствата, че „Заседнали“ е взет „ред по ред“ от неговата работа, „наистина смайващи“.

Стивънсън казва, че сценарият му за „Фриско“ се фокусира върху

уморен от света лекар и 15-годишен пациент,

за когото е принуден да се грижи. „Заседнали“ се фокусира върху перверзен учител, готвач и ученик тийнейджър, заседнали в кампуса за празниците.

„Фриско“ така и не е продуциран, но попада в известния

„черен списък“ на Холивуд с нереализирани сценарии,

а писателят твърди, че Пейн е прегледал сценария два пъти – твърдение, което според Variety изглежда подкрепено от поредица имейли.

Пейн и сценаристът на „Заседнали“ Дейвид Хемингсън отказаха коментар. Стивънсън потвърди валидността на имейлите, като публикува материала си в навечерието на връчването на наградите, пише БГНЕС.

Хеминсън е единственият сценарист на „Заседнали“. Пейн заяви, че е помогнал за създаването на сценария и е взел идеята от френски филм от 30-те години на миналия век, който е гледал на фестивал преди години.

„Много добре знам, че хората често могат да имат изненадващо сходни идеи и понякога могат да се „заимстват“ няколко елемента и т.н. Това просто не е такава ситуация“, обясни той.

Първоначално гилдията е казала на Стивънсън, че не възнамерява да се ангажира с въпроса, но настоящият статут на жалбата не е ясен.

„Заседнали“ беше номиниран за пет „Оскара“ – за най-добър филм, най-добър актьор (Пол Джиамати),най-добър оригинален сценарий и най-добър монтаж. В категорията за поддържаща роля беше отличена актрисата от филма Д’авайн Джой Рандолф.

Актуално

Избрано за вас