„Опенхаймер“ с голямото отличие от Гилдията на актьорите в САЩ

Снимка: Spectrum News

„Опенхаймер“ с голямото отличие от Гилдията на актьорите в САЩ

Снимка: Spectrum News
Сподели

„Опенхаймер“ продължи победния си ход в маратона на филмовите награди. Миналата вечер екипът му си тръгна с

най-големите отличия

и от  Гилдията на актьорите (SAG) в САЩ. Статуетките на SAG, раздавани в навечерието на Оскар-ите са смятани за едни от най-точните им прогнози. В следствие на това  „Опенхаймер“, който има

13 номинации

едва ли ще има повод да се съмнява в успеха си на церемонията в Лос Анджелис на 10 март.

Кино епосът на режисьора Кристофър Нолан, освен, че взе голямото отличие, завоюва и статуетките за водеща и поддържаща роля на Килиън Мърфи и Робърт Дауни.

Не по-малко вълнуващо бе съревнованието и сред дамите. Голямата новина на вечерта беше

Лили Гладстоун – най-добра актриса във водеща роля в „Убийците на цветната луна“
Снимка: The Hollywood Reporter

на Мартин Скорсезе. Това бе най-оспорваната категория, заради изключителния образ на Ема Стоун в „Клети създания“. С обявяване името на Гладстоун, обаче първа на крака я аплодира именно Стоун.

На Гладстоун се възлагат

много повече очаквания, отколкото на който и да било друг

претендент за „Оскар“ тази година. Нейна победа би била първа за коренното население на Америка.

„Ние носим емпатия в един свят, който се нуждае толкова много от нея“, каза Гладстоун. „Толкова е лесно да се дистанцираме. Толкова е лесно да се затворим, да спрем да изпитваме чувства. И ние всички продължаваме смело да чувстваме. Това прави хората човеци. Това извежда хората от сенките, дава видимост“.

Барбара Стрейзанд получи приза си за цялостно творчество
Снимка: Harper’s BAZAAR

от Дженифър Анистън и Брадли Купър. „Помня как мечтаех да стана актриса като тийнейджърка, седнала в леглото си с кутия сладолед и филмово списание“, каза актрисата. Тя разказа как била хлътнала по Марлон Брандо. Стрейзанд почете и евреите пионери в Холивуд. „Сега мечтая за свят, където предразсъдъците са част от миналото“, каза тя.

За първи път наградите на Гилдията на актьорите бяха

стриймвани на живо от Нетфликс

като водещо холивудско шоу. Това донесе значителни промени в дългогодишната традиция за подобни церемонии. Нямаше реклами, които да прекъсват програмата. Имаше промени и в езика. Както каза Идрис Елба: „Не казвайте нещо, което не бихте казали пред Опра (Уинфри – бел.ред.)“. Победителите бяха интервюирани зад кулисите от водещия на шоуто на червения килим Тан Франс.

Тазгодишните награди на Гилдията на актьорите идват след

продължилата няколко месеца стачка,

организирана от Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA). Повечето от синдикалните искания бяха свързани с промените в телевизионната и в киноиндустрията заради навлизането на стрийминг услугите.

Актуално

Избрано за вас