„Опенхаймер“ и „Клети създания“ спечелиха награда за сценография и дизайн

Снимка: Searchlight Pictures

„Опенхаймер“ и „Клети създания“ спечелиха награда за сценография и дизайн

Снимка: Searchlight Pictures
Сподели

„Опенхаймер“ и „Клети създания“ са сред победителите на 28-ите годишни награди на Гилдията на художествените ръководители (ADG), които се проведоха в Холивуд на 10 февруари.

С водещ Макс Грийнфийлд наградите се връчват за

изключителен дизайн

на продукция в театрални филми, телевизия, реклами, анимационни филми и музикални клипове.

Дизайнерите на продукцията на „Клети създания“ Шона Хийт и Джеймс Прайс например използвали визуални препратки, вариращи от картините на френския футурист Алберт Робида до „Дракула“ на Франсис Форд Копола, за да изградят необикновените декори на Йоргос Лантимос.

Снимка: Yorgos Lanthimos

В „Опенхаймер“ Рут де Йонг изгражда Лос Аламос от нулата. Но най-сложната ѝ задача е, когато

трябва да построи Овалния кабинет

за третото действие на филма. Работейки с художествения ръководител Саманта Енглендър, двете обсъждат идеята за намиране на вече съществуваща сграда на Овалния кабинет. Не са търсили дълго. Овалният кабинет на политическа сатира на HBO „Veep“ не само е построен в мащаб, но и лежи разглобен и прибран в пакет. Сглобяването на декорите щяло да отнеме четири до пет дни, затова Де Йонг изпратила екип от координатори по строителството, които да го извадят.

„Корнизът падаше. Беше пълна бъркотия“,

казва тя. Екипът на „Опенхаймер“ все още трябвало да изгради фоайе и стая с кабинети, така че Де Йонг накарала екипите да работят денонощно в продължение на пет дни. „Гари Олдман нямаше никаква представа“, казва тя. „А боята беше все още мокра“.

Снимка: Universal Pictures

Де Йонг и Хийт и Прайс се състезават за

Оскар за сценография.

Другите номинирани в тази категория са „Барби“, „Убийците на цветната луна“ и „Наполеон“, които получиха номинации от ADG.

В рамките на церемонията легендарният сценограф Лорънс Г. Паул беше въведен в Залата на славата на ADG. Освен това режисьорът и продуцент Мими Ледър получи наградата за филмови образи за многобройния си принос към индустрията. Дейвид Лоури, Франсин Уест, Грег Папалия и Уин П. Томас получиха награди за цялостно творчество.

Актуално

Избрано за вас