„Оскарите“ под лупа: 5 факта за претендентите, за които не сте подозирали

Снимка: Getty Images

„Оскарите“ под лупа: 5 факта за претендентите, за които не сте подозирали

Снимка: Getty Images
Сподели

Филмовата индустрия отбелязва поредна година, пълна със събития. Дни преди церемонията на „Оскарите“, която ще се проведе вечерта на 10 март, BBC извежда редица интересни факти покрай тазгодишните номинации.

Снимка: kinomania.bg
Ема Стоун може да се присъедини към „клуба на изключителните“

Звездата от шедьовъра „Клети създания“ може да стане осмата актриса, която печели две статуетки на церемонията по връчване на „Оскарите“ преди да навърши 35-годишна възраст. Още през 2017 г. тя взе първата си статуетка за „Ла Ла Ленд“.

Ако има късмет, Ема Стоун ще стане част от клуба на Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър, Бет Дейвис, Луиз Райнер, Оливия де Хавиланд и Хилари Суонк. Нито един мъж-актьор не е постигал същото постижение. Стоун също е едва втората жена, номинирана както за актьорско майсторство, така и за продуциране в един и същ филм – Nomadland (2020 г.)

Победата ѝ тази година не е гарантирана. В категорията ще има силна битка между Стоун и звездата от „Убийците на цветната луна“ Лили Гладстоун.

Снимка: Warner Bros.
Тази година има четири номинирани двойки за „Оскар“

Номинираната за „най-добър режисьор“ французойка Жюстин Трие получи признание в категорията за оригинален сценарий заедно със съпруга си Артур Харари. Те са номинирани за сценария на „Анатомия на едно падане“.

На наградите „Златен глобус“ Трие обясни, че двамата са

написали сценария, докато били в изолация в апартамента си

по време на пандемията. Тогава тя се пошегува, че е „странно“, че с Харари не са се убили в резултат на локдауна.

Сред другите номинирани двойки са Кристофър Нолан и Ема Томас за „Опенхаймер“, Грета Геруиг и Ноа Баумбах за „Барби“. За статуетка на „Оскарите“ ще се борят още Марго Роби и Том Акърли като продуценти на филма.

Снимка: The Independent
Брадли Купър е сред хората с най-много номинации за „Оскар“ и без нито една награда

Купър е номиниран 12 пъти за работата си като актьор, режисьор и сценарист на различни филми. Никога обаче не е печелил „Оскар“. Единствените хора, които имат повече номинации без победа от него, са звуковият инженер Грег П. Ръсел (16 номинации), композиторът Томас Нюман (15), сценаристът Даян Уорън (15) и експертът по специални ефекти Даниел Судик (13).

Снимка: Gilbert Flores/Variety/Getty Images
Килиан Мърфи може да сложи край на десетилетна тенденция

Очаква се „Опенхаймер“ да триумфира на „Оскарите“ с победи в основните категории, включително най-добър филм, пише „Булевард България“. Ако ирландската звезда Килиан Мърфи спечели и наградата за „най-добър актьор в главна роля“, това ще бъде

първият път от 2012 г., когато един и същ филм взема тези две отличия.

Историята за отличието най-добра актриса има противоположна тенденция – напоследък все по-често актрисите от победителите в „Най-добър филм“ получават и наградата за актьорско майсторство. Такъв беше случаят с Nomadland и Франсис Макдорманд през 2022, и Everything Everywhere All At Once и Мишел Йео през 2023.

Снимка: Getty Images
Мартин Скорсезе е най-възрастният човек с номинация за най-добър режисьор

Скорсезе е номиниран за 10 път в историята на „Оскарите“. С това той поставя нов рекорд за най-голям брой номинации сред съвременните режисьори и

изпреварва Стивън Спилбърг.

81-годишният Скорсезе е и най-възрастният човек, който получава номинация за режисура. Предишният рекордьор е Джон Хюстън през 1985 г., по това време на 79 години. Най-възрастният победител е Клинт Истууд, който беше на 74 години, когато спечели „Оскар“ за Million Dollar Baby.

Актуално

Избрано за вас