От аудиосериал и роман „Мамник“ става телевизионен сериал с режисьор Виктор Божинов

Снимка: Facebook/„Вълчи разкази“ - Васил Попов

От аудиосериал и роман „Мамник“ става телевизионен сериал с режисьор Виктор Божинов

Снимка: Facebook/„Вълчи разкази“ - Васил Попов
Сподели

Нашумелият роман „Мамник“ на Васил Попов ще бъде превърнат в сериал за БНТ, съобщава националната телевизия в сайта си. Това предаде и „Площад Славейков“. Режисьор на 12-серийната продукция ще бъде Виктор Божинов („Под прикритие“, „Вина“).

Книгата на Попов всъщност е създадена като сериал, но в „Сторител“. През 2020 г. тя

печели първия по рода си конкурс в България за оригинален аудиосериал.

Три години по-късно „Мамник“ бе издадена и в хартиен вариант и бе една от най-обсъжданите и четени книги на 2023 г. Изградена е върху фантастичен сюжет.

„Мамник“ е прочетен от Владо Пенев в Storytel; Снимка: Storytel

Действието се развива в трънското село Вракола, където се случват необикновени неща – няколко човека са убити по невиждан начин, други се събуждат с особени белези по тялото.

Над селото сякаш е надвиснало нечовешко зло.

Настаненият в старчески дом Емил и граничната полицайка Божана Горнева започват да разследват странните случаи. Те се натъкват на потулени от миналото загадки и на оживяло от българския фолклор чудовище. В битката със злото им помага и един възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на този свят.

Васил Попов и романа „Мамник“; Снимка: ПР

Сценаристи на новия сериал са авторът на романа Васил Попов и Димитър Христов. Виктор Божинов, който има опит в създаването на сериали за БНТ, поема режисурата.

Това е единственият сериал, избран на последната сесия за финансиране на български екранни произведения, организирана от националната телевизия. В останалите категории – за екранизиране на съвременен роман, за детски, криминален и комедиен сериал, няма класирани проекти.

БНТ обяви, че ще снима нов сезон на „Под прикритие“, но без да го включва в конкурсната надпревара. Режисьор на продължението на „Под прикритие“ също ще бъде Виктор Божинов.

Актуално

Избрано за вас