Отличават Ели Скорчева за цялостен принос към киното

Снимка: Личен архив

Отличават Ели Скорчева за цялостен принос към киното

Снимка: Личен архив
Сподели

Актрисата Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос в киното на 11-ото издание на кинофестивала „Златната липа“ 2024. Това съобщи кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

„Ели Скорчева е изключителната българска актриса. Тя е достоен гост и носител на нашата специална награда, защото е дала своя

невероятен принос в българското кино

и то само загуби, че през последните близо 30 години тя отказа да се снима. Радвам се, че във филма „Уроците на Блага“ тя се върна блестящо. Ще можем да видим нейното изпълнение и в конкурсната програма на фестивала“, посочи тя.

„Филмите, които отсяхме в селекцията на фестивала тази година, са изключително силни. Това означава, че изминалата година е била добра за европейските кинематографисти“, отбеляза още Магдалена Ралчева.

Тя подчерта, че

18 нови български филма ще бъдат представени

на „Златната липа“ 2024.

„Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми“, категорична е тя. За втори път в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български филма. Единият е „Уроците на Блага“(2023), а вторият – Защото обичам лошото време“(2023) на режисьора Яна Лекарска.

В конкурсната и извънконкурсната програма тази година са включени

филма от 18 европейски страни.

„Беше ни изключително трудно да структурираме цялата програма, защото селектираните филми са на много високо ниво и държим всеки от тях да има поне две прожекции, за да не се налага зрителите да избират от кое заглавие да се лишат“, коментира директорът на „Златната липа“.

„Акцентът, който се забелязва в творчеството на европейските кинотворци през тази година е

темата за оцеляването на семейството

в съвременния свят. Семейството е все по-лесно ранима клетка, все по-податлива на разпадане. Изправен пред многобройните изкушения в живота, съвременният човек трудно успява да съхрани семейните ценности. Сякаш героите във всички тези филми се борят със собствените си демони, със страховете си – за да оцелеят те, да оцелеят семействата им по някакъв начин. Темата за семейството винаги е била във фокуса на европейското кино, но тази година е особено ярко изразена“, смята  Ралчева.

Извън филмовата програма тази година е включена изложба картини от актьора Калин Сърменов. Кинокритикът Божидар Манов ще представи новата си книга с разкази – „Тъжни хора“.

Прожекциите от програмата на „Златната липа“ 2024 отново ще бъдат в три зали. Основната ще бъде концертната зала на старозагорската опера. Другите две зали са в Културен център „Стара Загора“ и в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Входът за прожекциите от програмата на „Златната липа“ отново ще бъде безплатен, благодарение на партньорството и подкрепата на община Стара Загора.

Актуално

Избрано за вас