Българката Теодора Маркова е сред отличените на най-големия фестивал за сериали в Европа

Снимка: 8pm

Българката Теодора Маркова е сред отличените на най-големия фестивал за сериали в Европа

Снимка: 8pm
Сподели

СериалътСъветски дънки“ получи Наградата на публиката на Series Mania 2024. Беше отличен и с наградата за най-добър актьор за изпълнението на Карлис Арнолдс Авотс в Международната състезателна програма Панорама. Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски.

Комедийната драма в 8 епизода се развива в края на 70-те години по време на най-свирепата пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс – младият Ренарс, е рок-енд-рол фен и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва

нелегално производство на дънки с помощта на други пациенти

и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и да открие шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агентът Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест.

Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис. Продуцент е Ая Берзиня (Тасе филм).

„Съветски дънки“ бе

селектиран от над 300 сериала от целия свят

и направи международната си премиера на 20 март в Лил. По-рано тази година той бе част от Berlinale Series Selects и също така получи отличията за Най-добър сериал, Най-добър сценарий и Най-добър актьор на латвийските национални филмови награди. Световен разпространител е Бета Филм.

Теодора Маркова беше избрана и в още една програма на престижния фестивал във Франция. Мистерията в 6 епизода „Соломоново решение“ е първият български проект, който участва в Series Mania в рамките на Co-pro Pitching Sessions. Създатели и сценаристи са Теодора Маркова и Невена Кертова („Под прикритие,“ „Революция Z“, „Денят на бащата“ и др.), а продуцент е Катя Тричкова („Уроците на Блага“, „Посоки“).

Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 зрители и около 4 000 професионалисти от световната индустрия.

Актуално

Избрано за вас