Подготвя се филм за последното кралско семейство на Иран

Снимка: Central Press/Getty Images

Подготвя се филм за последното кралско семейство на Иран

Снимка: Central Press/Getty Images
Сподели

Работи се по епичен драматичен сериал за последната иранска монархия, пише Variety. Вдъхновен от успеха на „Короната“ (The Crown), „Последният шах“ ще обхване четири десетилетия. Започва от Втората световна война, когато младият монарх Мохамед Реза Пахлави се възкачва на трона, и завършва през 1979 г. с Ислямската революция и кризата със заложниците в американското посолство в Техеран.

Сериалът е в процес на разработка в продуцентската компания на сценариста Мори Розмарин. Той ще проследи

историята на Пахлави и третата му съпруга – кралица Фара Пахлави.
Снимка: Central Press/Getty Images

Често сравнявана с Джаки Кенеди, стилната и прогресивна кралица е била защитник на правата на жените и модерното изкуство. Тя се омъжва за шаха през 1959 г., облечена в ослепителна рокля на Dior, бродирана със сребърни нишки и перли, създадена от Saint Laurent .

„Героична и в крайна сметка трагична история на съпруга, майка и кралица, която се опитва да спаси съпруга си, шаха на Иран, семейството си, династията си и родината си“, гласи заглавието.

„Разказана от гледната точка на императрица Фара Пахлави, това е

епична борба за оцеляването на иранската монархия на кръстопътя на модерния свят.

Героите се преплитат в завладяваща сага за лични отношения, семейни кризи, дворцови интриги, религиозни сътресения и машинации с шекспирови размери, всичко това на фона на прахоляка на назряваща революция, която ще промени хода на историята“.

BBC

„Много хора днес  не знаят, че преди Ислямската революция от 1979 г., по време на управлението на шаха,

Иран е била една от най-западналите държави в Близкия изток“,

казва Розмарин. Той е и е автор на пилотния епизод и продуцент на сериала. Преди това е работил като разследващ журналист и в предавания като „60 минути“, „Dateline“ и „20/20“ в ABC. Първият му игрален филм е документалният „Кръв и сълзи: Арабско-израелският конфликт“, на който е съавтор, режисьор и продуцент.

Актуално

Избрано за вас