„Приятели“ на 30: Тайни от снимачната площадка на сериала

Снимка: Alamy

„Приятели“ на 30: Тайни от снимачната площадка на сериала

Снимка: Alamy
Сподели

През 1995 г. в Лос Анджелис сценаристът на „Приятели“ Адам Чейс осъзнава, че сериалът се е превърнал във феномен. По време на вечеря, докато пише втори сезон, той чува разговор. Хората не просто говорели за „Приятели“ – те го цитирали.

„Това се превърна в нещо постоянно“, казва той. „Почти всеки път, когато излезех навън, можех да чуя поне един или двама души да цитират нашите шеги, спорейки дали са „Рейчъл“ или „Моника. През септември тази година ситкомът отбеляза своята 30-годишнина – повод както щастлив, така и тъжен, защото бива честван без една от звездите на шоуто – Матю Пери, който си отиде миналата година.

Снимка: Angela Weiss/Getty Images

Сериалът проследява живота на шестима двадесетгодишни приятели, живеещи в Ню Йорк. Те се забавлява предимно в измисленото кафене Central Perk.

В разгара си той се излъчва в 60 държави, а всеки епизод се гледа от 22 милиона зрители.

Всички те са очаровани от саркастичните съквартиранти Чандлър (Матю Пери) и Джоуи (Мат Лебланк), Рос (Дейвид Шуимър) и Моника (Кортни Кокс), разглезената Рейчъл (Дженифър Анистън) и щурата Фийби (Лиса Кудроу).

Сериалът продължава 10 сезона и се излъчва в продължение на десетилетие. „Пътуването“ от пилотния проект до сензацията, която промени културата, невинаги е било гладко. Оказва се, че създаването на „Приятели“ е изпълнено с толкова много обрати, колкото и самия сюжет на шоуто.

През 1994 г. ръководителите на NBC не са убедени, че „Приятели“ ще се превърне в хит. Въпреки че първоначалната концепцията им е  харесала, във вътрешен доклад пилотният проект е

описан като „не особено забавен, умен или оригинален“.

Ръководителите се притесняват да създадат сериал, в чийто център са приятелите. Според тях проблем е и че актьорският състав е твърде млад, а обстановката е твърде градска. Продуцентите раздават анкети на първите студийни зрители, за да докажат, че грешат.

Снимка: Los Angeles Times

Кастингът за главните роли не е никак малък. Рейчъл е особено трудна за определяне. Първоначално за ролята е спрягана Джейн Сибет, която играе бившата съпруга на РосКарол.

„Веднага щом излязох от прослушването, телефонът ми звънна: „Те те обичат“, казва ѝ агентът ѝ. Актрисата обаче е бременна – времето на снимките не е подходящо. Дори когато продуцентите се спират на Анистън за Рейчъл, има проблеми. Тя вече е ангажирана с друг сериал – „Muddling Through“.

„Трябваше да направим график около нея. За щастие, сериалът не просъществува“, казва Стивънс, цитиран от The Guardian.

Не всички кастинги обаче изискват толкова много усилия. Емблематичната роля на Гюнтер, бариста от Central Perk, е изпълнена от Джеймс Майкъл Тайлър. Той се оказва единственият статист, който знае как да работи с кафемашината на снимачната площадка.

Дните на снимките на сериала приличат на рок концерти. Има охрана като на летище, а феновете се редят на опашка с часове с надеждата да си намерят място.

„Те бяха толкова развълнувани, а смехът беше огромен“, казва Андрю Райх, сценарист, работил по сериала от трета серия нататък. Понякога публиката се смееше толкова силно, че нарушаваше хода на снимките. Актьорите също често не успяват да се сдържат. В един от епизодите Рейчъл обърква две рецепти и приготвя  ястие с пластове говеждо месо и крем.

Снимка: Chicago Tribune

„Те не можаха да се справят с тази сцена. Спомням си как Мат Лебланк го изяде с такова удоволствие“, изтъква Райх.

Дружбата между актьорите беше осезаема. Шуимър организираше турнири по Марио Карт в съблекалнята си, наричайки го „спортът на кралете“. Сибет пък си спомня, че е виждал Анистън, Кокс и Кудроу да се плискат в локви като деца пред звукозаписната камера.

За разлика от много други ситкоми по онова време, Кауфман и Крейн  търсят сценаристи, които пишат за първи път в началото на 20-те си години.

Забавните моменти често са вдъхновени от преживяванията им в реалния живот.

Сцената в третия сезон, в която Джоуи облича всички дрехи на Чандлър е базирана на шега, която сценаристът Брайън Бойл разиграва със съседа на свой приятел. Злополучните кожени панталони на Рос също се коренят в реалността.

„Накараха ме да си купя един изключително скъп чифт, който така и не облякох“, казва Чейс.

Снимка: screenrant

По-значимите сюжетни линии като романсът между Моника и Чандлър предизвикват продължителни спорове. Първоначално връзката им е замислена като краткотрайна и продължава само няколко епизода. Когато обаче екипът заснема сцената с Моника и Чандлър, реакцията на публиката е толкова зашеметяваща, че решават да я превърнат в дългосрочна сюжетна линия.

Не всички сюжетни линии са приети толкова добре. Решението за свързване на Джоуи и Рейчъл през по-късните сезони на сериала среща съпротива от всички страни. „Актьорският състав беше много против“, изтъква Чейс.

На снимачната площадка, разбира се, има много предизвикателства. Лебланк се подхлъзва и изкълчва рамото си по време на снимките на епизода „Борба със стола“. По същото време в съседство снимат сериала „Спешно отделение“. В почивките Джордж клуни и Ноа Уайл често посещавали снимките на приятели. Същото се случва и в деня, в който Мат наранява рамото си.

„Мат пълзял зад кулисите, сълзите му се стичат от очите, защото го боли толкова много. Поглежда нагоре, а там са д-р Рос и д-р Картър (бел.ред. персонажите на Клуни и Уайл). Те веднага отиват при него и му казват „Пич, ние не сме истински лекари“, разказва Чейс.

Снимка: NBC

„Най-големият кошмар от всички епизоди? -„Маймуната“, казва той. Белоликият капуцин, който играеше домашния любимец на Рос – Марсел, често се качва на 30-40 метра в гредите, когато се опитваха да снимат. Чейс си спомня: „Трябваше да изчакаме, докато треньорът го свали с червеи“.

Списание „Форбс“ изчислява, че актьорите са спечелили по 136 млн. долара от шоуто.

Всъщност се съобщава, че Шуимър е водил кампания за повишаване на заплатите по време на целия сериал. Заплатите им са се увеличили от 22 500 долара на епизод в първия сезон до 1 млн. долара за финала – преговори, които задават тона на следващите актьорски състави в ситкомите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас