Провал за „Мегалополис“ и триумф на „Дивият робот“ в боксофиса

Снимка: joblo

Провал за „Мегалополис“ и триумф на „Дивият робот“ в боксофиса

Снимка: joblo
Сподели

Епосът „Мегалополис“, на който режисьорът Франсис Форд Копола посвещава десетилетия и сам финансира, се провали сред кинозрителите, докато получилият ласкави отзиви семеен филм Дивият робот на „Дриймуъркс“ оглави боксофис класацията на Северна Америка, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

„Дивият робот“, адаптацията на Крис Сандърс по бестселъра на Питър Браун,

надмина очакванията и стартира с 35 милиона долара

от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда.

Анализаторите очакваха добро представяне за „Дивият робот“, след като филмът получи възторжени отзиви от критиката. Те прогнозират, че анимационната продукция ще продължи доходоносния си път в боксофиса на Северна Америка.

Снимка: DreamWorks

Семейните филми, начело с най-големия хит на 2024 г. „Отвътре навън 2“, са особено силни тази година. Дейвид А. Грос, филмов консултант, смята, че жанрът би трябвало да достигне 6 милиарда долара годишни приходи в световен мащаб.

Никой не е очаквал „Мегалополис“, визията на Копола за римска епопея, чието действие се развива в съвременен Ню Йорк, да се доближи до подобни цифри.

Дебютът му с едва 4 милиона долара обаче все пак е доста отрезвяващ

за филм, който Копола сам финансира със 120 милиона долара. След премиерата на кинофестивала в Кан критиците не са единодушни за първия филм на Копола от 13 години.

По всички финансови показатели „Мегалополис“ е мегапровал. От самото начало обаче 85-годишният Копола твърди, че парите не го вълнуват. Режисьорът оформя филма, който започва да разработва в края на 70-те години на миналия век, като грандиозно лично изявление за човешките възможности.

Снимка: Avoca beach theatre

С постъпления от едва 4 милиона долара „Мегалополис“ заема шестото място в боксофиса.

„Всички са толкова загрижени за парите. Аз казвам: Дайте ми по-малко пари и повече приятели“, сподели Франсис Форд Копола в интервю за Асошиейтед прес преди премиерата на филма.

След Кан студиата се отказаха от „Мегалополис“. В крайна сметка „Лайънсгейт“ се ангажира да го разпространява срещу заплащане. Копола поема и по-голямата част от маркетинговите разходи.

След три седмици на върха в боксофиса, „Бийтълджус Бийтълджус“ на Тим Бъртън отстъпи на втора позиция с приходи от 16 милиона долара от продажбата на билети през уикенда.

Следва „Транформърс: Първият“ с 9,3 милиона долара.

Челната петица в боксофис класацията на Северна Америка се допълва от филмите „Девара: Част 1“ и „Мълчанието е злото“. Приходите от продажбата на билети за двете продукции в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 5,1 милиона долара и 4,3 милиона долара.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас