Открит урок по психология с „Отвътре навън 2“ (РЕВЮ)

Снимка: Disney/Pixar

Открит урок по психология с „Отвътре навън 2“ (РЕВЮ)

Снимка: Disney/Pixar
Сподели

Втората част на „Отвътре навън“ е вече в кината и успя да изпревари „Дюн: Част втора“ в световния боксофис, ставайки един от най-успешните филми за тази година. При това напълно основателно. Струва ми се, че продължението е може би дори по-добро от първата част, а това се случва рядко.

Ако мога да обобщя филма в две думи те ще са – урок по психология.

По впечатляващ начин лентата предава ключови елементи от порастването и всички промени, които идват с него.

Снимка: Disney/Pixar

Още с началните сцени виждаме вече порасналата Райли и познатите ни емоции, които я направляват. (Доколко в реалния живот трябва да позволяваме емоциите да ни управляват е изцяло друг въпрос.)

Без да се бави Радост обяснява на останалите и на нас зрителите за ключово нововъведение – емоциите, преживяванията и спомените на Райли създават убеждения, а те от своя страна – самосъзнание.

Това най-дълбокото вътрешно аз, което ни задвижва

и се формира още от ранна детска възраст. Според Радост обаче никакви негативни и лоши спомени не бива да формират самосъзнанието, затова тя ги изпраща далеч в задната част на мозъка. Не правим ли и ние така често…

Снимка: Disney/Pixar

А като стана дума за подписната емоции – досегашните емоции на РайлиРадост, Бяс, Тъга, Страх и Отврат, са наистина потиснати. Буквално са затворени в буркан.

Всичко започва, когато светва алармата за пубертета. Променя се конзолата, както и Райли. „Откакто алармата на пубертета звънна, нищо тук не работи както трябва“, заявяват емоциите. Вече семейният остров, например е много по-малък в сравнение с приятелския. И едно „едва я докоснах“ от емоциите провокира в момичето толкова преувеличени реакции.

Това, което обаче наистина променя нещата е появата на нови емоции –

това са Тревожност, Завист, Досада и Срам голям.

Снимка: Disney/Pixar

Толкова точно и с хумор, през анимацията създателите на „Отвътре навън“ са успели да предадат света на един тийнейджър.

„Всяка емоция е полезна за Райли, казва Радост. Скоро обаче Тревожност сякаш завладява съзнанието на момичето и се оказва, че „тя има нужда от по-комплексни емоции“.

На моменти си мислех, че Тревожност е изцяло негативен герой, но в нейното съществуване също има смисъл, особено след като обяснява, че тя всъщност „работи за бъдещето на Райли“.

Снимка: Disney/Pixar

Отново: Колко парадоксално е, че с порастването идва и тревожността. Детското безгрижие е забравено. Всъщност в малки количества и в конкретни моменти безпокойството може и да води до нещо добро, но завладее ли те, не отстъпва място на нищо и никой.

Така Тревожност твърди, че „Не е важно каква е Райли, а каква искаме да бъде“.

Можеш ли обаче да изтриеш изцяло миналото си в името на бъдещето? И как изглежда и влияе това на другите около теб?

Снимка: Disney/Pixar

Далеч от възможността да направляват Райли, „старите“ ѝ емоции са изгонени и в отчаяно търсене на предишното ѝ самосъзнание, което искат да върнат. След много премеждия дори Радост сякаш губи надежда и казва: „Може би така става, когато пораснеш – изпитваш по-малко радост“.

Накрая обаче се оказва, че нито Тревожност, нито Радост са напълно прави

и трябва да се обединяват, за да постигнат баланс, който новият живот на Райли изисква. „Няма ли лошите спомени да формират лоши убеждения?“, питат героите. Всъщност не… И добрите и лошите спомени имат място в самосъзнанието ни и цялата палитра от емоции и преживявания ни прави това, което сме. Не можеш да изтриеш неприятните си спомени, както и не можеш да живееш без радост.

А говорейки за Радост – на български тя е озвучена от Мария Илиева. С разпознаваемия си глас и присъствие, певицата се справя страхотно със задачата само чрез него да предаде емоции и да вдъхне жизнерадост, както на героинята си, така и на цялата продукция.

Снимка: Disney/Pixar

Ако за момент се придвижим „отвътре навън“ ще видим какво се случва с Райли в реалния свят. Тя се сблъсква със стереотипния образ на гимназията и групата на „готините“. Дали да „инвестира“ в бъдещето си и да се присъедини към тях, но да изостави най-добрите си приятелки? Или да се наслади на последните им моменти заедно, но да пропусне шанса си да сбъдне една своя мечта?

Снимка: Disney/Pixar

Филмът сякаш подтиква към това да не оставаме повърхностни,

да се замисляме за емоциите и процесите, които се случват с нас несъзнателно.

Да търсим баланса, но и да не забравяме, че в другите хора, също се случват невидими за нас, понякога дори неосъзнати за тях, процеси.

Всъщност лентата е един голям разказ за промяната, от която често ни е страх и, която не разбираме. Затова е вкаран и мотивът, че с порастването се появява още една емоция, която от време на време наднича зад вратата и напомня за себе си – това е Носталгия. Преминал през детството и оставяйки го безвъзвратно зад себе си вече има по какво да изпитваш носталгия.

Снимка: Disney/Pixar

„Отвътре навън 2“ е многопластов филм, в който всеки би намерил нещо за себе си. Малчуганите биха се насладили на красивите анимации и биха се забавлявали с хумора на героите,

тийнейджърите биха се припознали с Райли,

а възрастните могат да забележат сюжетни моменти, които използват ефекта Deus ex machina/„Богът от машината“.

Когато гледате филма непременно останете и след финалните надписи, където Disney и Pixar скриват финална сцена. Независимо дали сте почитатели на анимациите, на психологията или просто на смислените истории – „Отвътре навън“ е със сигурност добре прекарано време.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас