Ще има ли „Дюн“ 3?

Снимка: Getty Images

Ще има ли „Дюн“ 3?

Снимка: Getty Images
Сподели

Трета част на „Дюн“ ще има при едно условие – ако е по-добра от втората, съобщи режисьорът Дени Вилньов. В интервю за списание „Емпайър“ той е по-скоро скептичен за продължение, но не изключва тази възможност.

„Дюн: Част втора“ завърши историята на младия Пол Атреидски, но все пак остави вратичка за бъдещо развитие на сюжета. Преди да се хвърли в трети филм обаче Вилньов иска глътка свеж въздух:

Направихме двата филма един след друг, което, разбира се, бе логично. Идеята да продължим напред веднага след първата част беше добре, вече имахме готов дизайн, сценарий. Но това означава, че в продължение на

шест години аз бях нонстоп на Аракис

и мисля, че е здравословно да направя крачка назад”.

Вилньов може би ще се занимае с други проекти в близкото бъдеще, но в минали свои медийни изяви вече е заявявал готовността си да завърши сагата на Пол, така както я е замислил авторът Франк Хърбърт. Това би означавало и трети филм, тъй като първа и втора част адаптираха събитията от първия роман „Дюн“. Господството на главния герой продължава и във втората книга „Месията на Дюн“. Поредицата се състои от шест книги и обхваща общо 15 хил. години, припомня „Площад Славейков“.

Преди да продължи напред обаче Вилньов иска да е сигурен, че

третият филм ще надскочи предишните два.

„Първо искам да се уверя, че имаме силен сценарий. Искаме да имаме пълна готовност. Никога не съм работил така, но сега – заради ентусиазма ни – имам чувството, че ще бъде опасно, ако действаме както досега. Трябва да се уверим, че всичките ни идеи са разписани на хартия. Ако се завърнем, това трябва да е автентично, релевантно. Ако някога заснема „Дюн: Месия“, то това ще бъде, защото филмът ще бъде по-добър от втората част. Иначе няма да го направя“.

„Дюн: Част втора“ се радва на по-високо одобрение от критиката и освен това се представя много добре в боксофиса. До момента филмът отчита 626,1 млн. долара от продажба на билети по цял свят и все още е в киноафишите на множество държави. Първият филм от 2021 г. също бе успешен с 434,8 млн. долара в боксофиса.

Актуално

Избрано за вас