Скорсезе ще получи почетна награда „Златна мечка“

Снимка: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP

Скорсезе ще получи почетна награда „Златна мечка“

Снимка: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP
Сподели

Американският режисьор Мартин Скорсезе ще получи почетна награда „Златна мечка“ на 74-ото издание на международния кинофестивал в Берлин през 2024 г., съобщи електронното издание „Скрийн дейли“.

„Берлинале“ ще се проведе от 15 до 20 февруари 2024 г. Ветеранът режисьор, сценарист и продуцент Скорсезе ще бъде почетен за

цялостния си принос към кинематографията

на церемония в „Берлинале Паласт“ на 20 февруари.

Скорсезе се свързва с кинофестивала в Берлин през 1981 г,. когато по време на него се излъчва филма му „Разяреният бик“. „Нос Страх“ е в конкурсната програма на „Берлинале“ през 1991 г. „Бандите на Ню Йорк“ на Скорсезе пък е представен на кинофестивала през 2003 г. През 2010 г. е прожектиран отново като част от програмата Ретроспектива.

Филмът му от концерт на „Роулинг стоунс“ Shine A Light открива „Берлинале“ през 2008 г., а „Злокобен остров“ е представен извън конкурсната програма през 2010 г.

Скорсезе е носител на награди

„Оскар“, „Сезар“, „Грами“, „Еми“, БАФТА и „Златен глобус“. 

Режисьорът ще бъде почетен и от Американската гилдия на продуцентите с престижната награда „Дейвид О. Селзник“ за цялостни постижения, предаде Асошиейтед прес.

„Новаторската кариера на Марти като продуцент, белязана от десетилетия на смели, пробивни проекти, изисква да бъде отбелязана“, казаха президентите на професионалната организация Доналд де Лайн и Стефани Алейн в съвместно изявление.

Освен „Убийците на цветната луна“, известният режисьор е продуцирал свои собствени филми като „Изобретението на Хюго“ и „Вълкът от Уолстрийт“, както и филми на други автори, включително холивудски продукции, независими, документални и чуждестранни филми и режисьорски дебюти.

Мартин Скорсезе е бил продуцент и на телевизионни сериали, сред които „Престъпна империя“.

Актуално

Избрано за вас