След премиерата в Кан Франсис Форд Копола подготвя нов проект

Снимка: Getty Images

След премиерата в Кан Франсис Форд Копола подготвя нов проект

Снимка: Getty Images
Сподели

„Започнах да работя по нов филм“, каза режисьорът Франсис Форд Копола в петък на пресконференцията за „Мегаполис“ – продукция, която се бори за „Златна палма“ и предизвиква сериозни разногласия, предадоха АФП и Ройтерс.

„Обещавам ви, че след 20 години пак ще бъда тук“,

каза той и добави, че „ако мога да направя този филм още по-добър, ще се опитам“. Копола подчерта също, „знам, че този проект е приключил, защото вече започнах да пиша нов филм“.

Франсис Форд Копола, който инвестира личното си богатство от 120 млн. щатски долара, за да финансираМегалополис“, смята, че децата му имат „много добри кариери“ и затова „не е необходимо да наследяват цяло състояние“.

„Точно така исках да направя филма… Тъй като аз го финансирах, си казах, че мога да правя, каквото си искам“, заяви 85-годишният режисьор.

„Мечтая хората да си тръгнат след този филм с желание да го гледат отново“,

казва той в интервю за „Франс ентер“, излъчено в петък сутринта.

Снимка: REUTERS

Копола казва, че е искал да създаде римски епос, чието действие обаче да се развива в съвременна Америка, отбелязва Ройтерс. „Но нямах представа, че днешната политика ще го направи толкова актуален“, отбеляза Копола на пресконференция на 17 май, след като предишния ден в Кан беше световната премиера на „Мегалополис“.

Филмът е вдъхновен от опита за преврат по време на Римската република.

„Това, което се случва в Америка, в нашата република и демокрация, е точно както Рим е загубил своята република преди хиляди години“, каза режисьорът на „Кръстникът“. „Нашата политика ни води към момента, в който можем да загубим републиката си“.

Актьорите, а не политиците, ще бъдат отговорът, защото те хвърлят светлина върху съвременния живот, отбеляза Копола.

Снимка: Francis Ford Coppola

Ако режисьорът спечели трета „Златна палма“, то

това ще се случи за първи път в историята на кинофестивала в Кан,

отбелязва АФП.

Завръщането на Копола на червения килим в Кан тази година прилича на пристигането му, за да защити „Апокалипсис сега“ през 1979 г., за който спечели втората награда „Златна палма“.

В първите отзиви за „Мегалополис“ специализираният сайт Дедлайн приветства филма като

„истински съвременен шедьовър…, който скандализира с дързостта си“,

но британският в. „Гардиън“ го определя като „раздут, скучен и смущаващо повърхностен“. Лондонският в. „Таймс“ разкритикува „кухи изпълнения, диалози и грозни образи“ в продукцията, отбелязва АФП.

Актуално

Избрано за вас