Сюзън Колинс обявява петата книга за „Игрите на глада“

Снимка: Collider Staff

Сюзън Колинс обявява петата книга за „Игрите на глада“

Снимка: Collider Staff
Сподели

Вдъхновена от един шотландски философ от XVIII век и от съвременния бич на дезинформацията, Сюзън Колинс се завръща в опустошената постапокалиптична страна Панем с нов роман за „Игрите на глада“.

Издателската компания Scholastic обяви в четвъртък, че „Изгревът по жътва“, петият том от хитовата антиутопична поредица на Колинс, ще бъде публикуван на 18 март 2025 г.

Главното действие в новата книга се развива 24 години преди оригиналния роман „Игрите на глада“, излязъл през 2008 г., и 40 години след последната книга на Колинс – „Балада за песнопойците и змиите“, която беше публикувана през 2020 г.

За предишните си книги „Игрите на глада“ Колинс е използвала гръцката митология и римските гладиаторски игри. Но за предстоящия роман тя се позовава на шотландския философ от Просвещението Дейвид Хюм.

За предишните си произведения, Колинс е използвала гръцката митология и римските гладиаторски игри. Но за предстоящия роман тя се позовава на шотландския философ от Просвещението Дейвид Хюм.

„В „Изгревът по жътва“ се вдъхнових от идеята на Дейвид Хюм за скритото подчинение и, по думите му, „лекотата, с която мнозина се управляват от малцина“,“

казва Колинс в изявление. „Историята също така даваше възможност за по-дълбоко вникване в използването на пропагандата и властта на онези, които контролират разказа.

Въпросът „Истински или неистински?“ ми се струва все по-належащ с всеки изминал ден.“

В социалните мрежи феновете широко споделят вълнението си от най-новото попълнение към „Игрите на глада“.

Правата за филмиране все още не са обявени. И четирите предишни книги са адаптирани във филми. Дженифър Лорънс се превъплъти в героинята Катнис Евърдийн във филмовите версии на „Игрите на глада“, „Лов на огън“ и „Присмехулник“, последната от които излезе в две части.

Първите четири книги от „Игрите на глада“ са продадени в над 100 милиона копия и са преведени на десетки езици. Колинс привидно е приключила поредицата след публикуването на „Присмехулник“ през 2010 г., като през 2015 г. пише, че е

„време да продължим към други земи“.

Четири години по-късно обаче тя смая читателите и издателския свят, когато разкри, че работи върху това, което се превърна в „Балада за песнопойците и змиите“, чието действие се развива 64 години преди първата книга.

Миналата година излезе филмовата версия на „Птици и змии“ с Том Блит и Рейчъл Зеглер в главните роли. Филмът се оказва касов хит, като печели цели 337,4 млн. долара.

Снимка: MURRAY CLOSE

Поредицата „Игрите на глада“ има огромен международен отзвук и извън книгите и филмите.

От 2014 г. насам поздравът с три пръста, който за първи път дебютира във филмовата поредица, е възприет от активисти в Югоизточна Азия като символ на съпротива и подкрепа за демокрацията.

„Знаехме, че той ще бъде лесно разбран, за да представя понятията свобода, равенство, солидарност“,

казва тайландският продемократичен активист Сиравит Серитиват в интервю за Guardian от 2021 г.

Актуално

Избрано за вас