Том Хидълстън и Уилям Дефо изкачват Еверест в нов биографичен филм

Снимка: variety.com

Том Хидълстън и Уилям Дефо изкачват Еверест в нов биографичен филм

Снимка: variety.com
Сподели

Носителят на „Оскар“ за филма „Речта на краля“ Том Хупър подготвя биографичен филм за  легендарния непалско-индийски алпинист Тензинг Норгей. През  1953 г. той изкачва връх Еверест заедно със сър Едмънд Хилари и става един от

първите хора, стъпили на върха на света. 

Variety пише, че в „Тензинг“ ще участват Том Хидълстън в ролята на Хилари и Уилям Дефо като английския водач на експедицията, полковник Джон Хънт.

Снимка: variety.com

 

В момента се търси изпълнител на главната роля на Норгей.

Филмът ще бъде представен на  на фестивала в Кан.  Засега интерес към продукцията имат от Rocket Science. UTA Independent Film Group и See-Saw’s Cross City Films.

„Тензинг“ е дело на известната режисьорка Дженифър Пийдъм която има изключителните права да разкаже историята на Тензинг чрез неговото семейство и е в близки отношения с общността на шерпите.

Снимка: broadsheet.com

„Не бих могла да бъда по-развълнувана да пренеса историята на Тензинг Норгей на екрана“, казва Пийдъм. „Работих за този филм през цялата си кариера и съм изключително благодарна на семейството на Тензинг, че ми го повери. Развълнувана съм да работя със See-Saw Films и нашия невероятен актьорски състав, за да вдъхнем живот на тази история.

Том Хидълстън и Уилям Дефо са двама от  талантливите актьори в бранша,

така че съчетаването им с нашия блестящ хималайски актьорски състав ще бъде вълнуващо. Не се съмнявам, че този филм ще има широк отзвук. Всички ние имаме свои собствени планини, които трябва да изкачим, и

този филм ни показва на какво наистина са способни хората“.

Роденият в Тибет Норгей и новозеландският алпинист Хилари  са външни участници в британска експедиция. Те се  противопоставят на непреодолими трудности и постигат това,

което някога се е смятало за невъзможно – достигат върха на най-високата планина в света Еверест.
Снимка: Daily Telegraph

След шест предишни опита Тензинг рискува всичко за едно последно начинание. Той трябва да се ориентира в коварната политика и опасните метеорологични условия, докато се впуска в най-значимото изкачване в живота си. С всичко това той се справя с чувство за хумор, топлота и щедрост към колегите си алпинисти, но и с дълбока почит и уважение към свещената богиня майка на неговата планина Чомолунгма.

Продуцентът Лиз Уотс добавя: „Това е една необикновена история, подхранвана от невероятно силния сценарий на Люк Дейвис. С автентичната и завладяваща режисура на Джен Пийдъм и с нашия изключително талантлив актьорски състав

нямаме търпение да представим вдъхновяващата история на Тензинг на публиката по целия свят“. 

Норбу Тензинг, син на Тензинг Норгей, добавя: „Джен е човек, който е

спечелил уважението на нашия народ,

разбира общността и е дълбоко потопен в нашата култура. Тя е страхотен човек и човек, на когото имаме доверие, и през целия си живот се е интересувала от историята на моя баща Тензинг Норгей. Радвам се, че тя се зае с този проект. Нямам търпение светът да види какъв е бил баща ми“. 

Актуално

Избрано за вас