Стачка застрашава фестивала в Кан

Снимка: STEPHANE CARDINALE - CORBIS/CORBIS VIA GETTY IMAGES

Стачка застрашава фестивала в Кан

Снимка: STEPHANE CARDINALE - CORBIS/CORBIS VIA GETTY IMAGES
Сподели

Част от екипа на филмовия фестивал в Кан обяви стачка заради ниското заплащане и лошите условията за работа. Това се случва едва седмица преди началото на дългоочакваното събитие.

Членовете на колектива, наречен Sous les Ecrans la Deche („Бедност зад екраните“), заявиха, че не възнамеряват да предизвикат значителни смущения, но искат да привлекат вниманието към отдавнашни искания.

„Нашата стачка няма да застраши откриването на фестивала, но е възможно да има смущения в хода му“, заяви говорител пред АФП. Групата заяви, че представлява около 100 работници, включително прожекционисти, програмисти, пресаташета и продавачи на билети.

Те работят на краткосрочни договори, но не попадат в обхвата на френската схема за

осигуряване срещу безработица на артисти

и техници на свободна практика в културния сектор, която допълва заплатите до минималното работно възнаграждение.

„Повечето от нас ще трябва да се откажат от работа, което ще застраши събитията“, се казва в изявление на групата. „Предстоящото откриване на филмовия фестивал в Кан има горчив вкус за нас тази година“, добави тя. Организаторите на фестивала не отговориха веднага на молбата за коментар на France 24.

Събитието на френския Лазурен бряг се счита за най-престижното за световната филмова индустрия. Всяка година то привлича около 40 000 души.

През 2024 г. фестивалът ще се проведе в периода 14 – 25 май. На него ще присъстват икони като Франсис Форд Копола, Джордж Лукас и Мерил Стрийп.

Актуално

Избрано за вас