ТОП 10 най-добри филми на гениалния режисьор Тим Бъртън

Снимка: Mario Wurzburger/Getty Images

ТОП 10 най-добри филми на гениалния режисьор Тим Бъртън

Снимка: Mario Wurzburger/Getty Images
Сподели

Продуцент, сценарист и художник, носител на награди „Хюго“ и „Еми“, номиниран за „Златен глобус“, „Златна палма“, „Сателит“ и две награди „Оскар“, Тим Бъртън е дарил филмовата индустрия с някои от най-емблематичните и вечни филми. Изследвайки готическите и страшните жанрове, той трансформира

киното на ужасите и фентъзито по начин, който никой не бе виждал преди.

От „Батман“ до възраждането на „Бийтълджус“, Бъртън внесе ужаса и страховитостта директно в холовете ни, превръщайки ги в неразделна част от нашето кинематографично преживяване. Днес, по случай неговия 66-ти рожден ден, сме подбрали 10-те най-добри филма на Тим Бъртън – чудесна идея за тези от вас, които искат да избягат от горещините и да се насладят на филмов маратон у дома.

1.Mars Attacks! (1996)
Снимка: Getty Images

Този филм на Тим Бъртън е истинско удоволствие за гледане. Докато съвременните филми за извънземни често ни представят жестоки и териториални злодеи, „Mars Attacks!“ предлага нещо различно – лека и хумористична интерпретация на инвазията на извънземни. В навечерието на новото хилядолетие, група марсианци нахлуват на американска земя с намерението да я завладеят. Но вместо да бъдат просто безмилостни нашественици, тези извънземни се забавляват, като експериментират върху хората. С участието на звезди като Джак Никълсън, Сара Джесика Паркър и Пиърс Броснан, филмът ни повежда на забавна, но и смразяваща разходка из свят, който може да бъде доста страховит.

2.Sleepy Hollow (1999)
Снимка: flickeringmyth.com

Следващият филм в списъка е „Sleepy Hollow“. Това е още едно вълнуващо приключение на Тим Бъртън в света на свръхестественото фентъзи, но този път без ирония и смях. В тази мрачна приказка Джони Деп играе ролята на разследващ полицай от края на XIX век, изпратен в малко селце в Ню Йорк, което е обвито в страх и ужас. Селото е тероризирано от тайнствен конник без глава, който оставя след себе си кървава диря от убийства. С напредването на историята, полицейският инспектор разкрива ужасяващи тайни, които разкриват какво се случва в това злокобно градче. Филмът е наситен с призрачна атмосфера и ужасяващи образи, които ще ви накарат да настръхнете.

3.Corpse Bride (2005)
Снимка: Getty Images

Тази анимация на Тим Бъртън е едновременно забавна и очарователна, започвайки с прост сюжет, но развивайки се с неочакван обрат. Историята проследява млад мъж на име Виктор, който е на път да се ожени за аристократката Виктория. В деня преди сватбата Виктор решава да репетира обета си в мрачна гора и слага пръстен на това, което смята за клонче. Оказва се обаче, че „клончето“ е ръката на мъртва жена, която възкръсва, вярвайки, че Виктор е нейният нов съпруг. Това води до поредица от изненади, които ще ви държат в плен до самия край.

4. Edward Scissorhands (1990)
Снимка: 20th Century Fox Home Entertainment

Следваща в списъка е необичайната история на човек с ножици вместо пръсти. „Edward Scissorhands“ разказва за едно странно създание на име Едуард, което изглежда сякаш е пътувало във времето до 1990 г. Той е способен да прави чудеса с ръцете си – подстригва коси, оформя градинска растителност, почиства дворове и създава изящни фигури от стъкло и лед. Но въпреки уменията си, дали му е позволено да обича? Този филм на Тим Бъртън е изключителна сатира, която разглежда живота на един необичаен човек, който с помощта на своите изключителни способности се опитва да намери своето място в един обикновен свят.

5.Batman (1989)
Снимка: Getty Images

Тим Бъртън вдъхва нов живот на класическия Батман и неговия кръстоносец в своето екранизиране. Филмът от 1989 г. с Майкъл Кийтън в главната роля представя зрелища, вдъхновени от комиксите на DC. Изпълнен с екшън, драма и трилър, „Batman“ ни потапя в тъмния свят на Готъм Сити, където злодеят Жокер и неговите поддръжници създават хаос. Батман се бори на ръба на света, за да защити града и да възстанови реда.

6.Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Снимка: BuzzFeed

Мюзикълът на ужасите от 2007 г. с участието на Джони Деп, Алън Рикман и Хелена Бонъм Картър ще ви пренесе в мрака на отмъщението. Сюжетът се развива в Лондон в края на XIX век, където Бенджамин Паркър води щастлив живот, докато корумпиран съдия не го осъжда на несправедливо наказание. Пълно с желание за отмъщение, той чака да бъде освободен и се връща в Лондон, само за да открие, че дъщеря му е осиновена от друго семейство, а съпругата му е мъртва. Обхванат от гняв и решен да отмъсти за смъртта на съпругата си, той се впуска в кървава вендетта срещу всички, които са разрушили живота му.
7.Alice in Wonderland (2010)
Снимка: vocal.media

Сигурно помните този приказен свят от детството си. Класическият роман „Алиса в страната на чудесата“ е адаптиран в неочаквана версия от Тим Бъртън, която предлага уникален поглед върху любимата история. Напълно изпълнен с драма и трилър, филмът предлага изненади и загадки, които ще изненадат и най-запалените фенове на историята. Под магичния поглед на Бъртън, „Алиса в страната на чудесата“ се трансформира в една вълнуваща и поразителна приказка, пълна с визуални чудеса и интригуващи обрати.

8. Big Fish (2003)
Снимка: Philippe Rousselot

Сред страховитите и призрачни жанрове на Тим Бъртън се откроява „Big Fish“, който оживява въображението по неповторим начин. Действието се развива в края на 1998 г., когато един мъж разказва на сина си истории, изпълнени с митични и невероятни елементи Те по необичаен начин променят живота му. Това е романтична и вълнуваща приказка за човек, чието съществуване е изпълнено с драма, приключения, любов и наследство от невероятни случки. Макар и различен от други филми на Бъртън, „Big Fish“ предлага уникално и вълнуващо изживяване. То позволява на въображението да се развихри и да се потопи в магията на приказната реалност.

9. Big Eyes (2014)
Снимка: cinderellaofnewyork.com

Филмът разказва историята на Маргарет Кийн, една жена, чийто живот се отразява в уникалните ѝ картини. След срещата си с един мъж, художничката започва да живее щастлив живот, но съдбата ѝ се променя, когато започва да забогатява от продажбата на своето изкуство. Въпреки че нейните картини изглеждат невинни на пръв поглед, те крият дълбока и тайнствена история. Режисиран от Тим Бъртън и с участието на Ейми Адамс в главната роля, този филм предлага завладяващо пътуване към разкрития, които се отразяват в очите на изкуството. Бъртън създава очарователна сага за една жена, чиито големи сини очи разказват само истината.

1o.Beetlejuice Beetlejuice
Снимка: ign.com

Накрая, но не на последно място, се намира „Beetlejuice“. Както в оригиналния филм от края на 80-те години, така и в предстоящото възраждане, Тим Бъртън пресъздава класическия персонаж на чудака. Неговите приключения понякога са по-добре да се оставят на въображението. Въплъщението на Майкъл Кийтън в незабравимия комичен образ на Бийтълджус завладява сърцата на любителите на страшното кино

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас