ТОП 20 на най-добрите филми за 2023 г. (ЧАСТ 1)

Снимка: Pixabay

ТОП 20 на най-добрите филми за 2023 г. (ЧАСТ 1)

Снимка: Pixabay
Сподели

2023 г. беше феноменална година за създателите и любителите на кино продукции. Въпреки „сянката“ на пандемията и протеста на SAG-AFTRA, индустрията пожъна сериозни успехи през вече отминаващата си година. Представяме ви първата част от класацията на BBC, разкриваща кои са най-добрите 20 филма за 2023 г. Не сте гледали някой от тях? Незабавно грабвайте пуканки и се потопете в десетки различни нови светове.

Снимка: ecran-miroir.fr/
“Saint Omer”

Алис Диоп използва опита си в създаването на документални филми. Историята ѝ се основава на действителния случай на млада сенегалка, обвинена, че е

изоставила бебето си на плажа, за да умре.

Диоп измисля Рама – бременна писателка, която отива в градчето Сен Омер, за да стане свидетел на процеса, който се заиграва. В ролята на Лоранс, съдената майка, Гуслаги Маланда е неестествено спокойна, почти застинала в примирение. Кайе Кагаме се превъплъщава в Рама и ви позволява да видите как умът ѝ бушува, макар и лицето ѝ да изглежда безизразно. Диоп базира диалога си на съдебни протоколи, но резултатите далеч надхвърлят сухите факти и създават завладяващ филм с две дълбоки и ярки жени на екрана.

Снимка: theguardian.com
„Holy Spider”

Филмът на Али Абаси е базиран на истинската история на женен строител (Мехди Баджестани), който през 2000 и 2001 г.

убива 16 проститутки

в свещения град Машхад в Иран. С участието на Зар Амир Ебрахими (носителка на наградата за най-добра актриса в Кан) в ролята на решителната журналистка, разследваща престъпленията. Историята на пръв поглед напомня на тези от филми като „Мълчанието на агнетата. Провокативният обрат се състои в това, че някои граждани и политици виждат в убиеца местен герой на морален кръстоносен поход.

Снимка: nytimes.com
„Polite Society”

Комедията на Нида Манзур е една от най-свежите и забавни филми на годината. Първото изобретателно решение на Манзур е да създаде неправдоподобна тийнейджърска героиня – Риа (Прия Кансара). Тя е лондонско момиче от пакистански произход, което е решено да стане каскадьор. След това Манзур увеличава залозите, когато по-голямата сестра на Риа решава да се омъжи за богат и красив мъж, за когото подозира, че не е такъв, какъвто изглежда.

„How to Blow Up a Pipeline”

Вдъхновен от нехудожествената книга на Андреас Малм, този непоносимо напрегнат индийски трилър представя група екоактивисти, които планират да

взривят петролопровод

в Западен Тексас. Всички те са пострадали от замърсяването, корпоративната алчност и климатичната криза и вярват, че това е единственият начин да се противопоставят.

Снимка: Courtesy of A24
„Past Lives”

Нора (Грета Лий) и Хе Сунг (Тео Ю) са били най-добри приятели, докато семейството ѝ не имигрира в Канада. Години по-късно, когато тя е омъжена и живее в Ню Йорк, той отново влиза в живота ѝ. Връзката им отначало е колеблива, а срещата им в Ню Йорк е изпълнена с дълбоки чувства и остър реализъм. Филмът признава както очарованието на отдавнашната любов на Нора, така и силата на брака ѝ с Артър (Джон Магаро). Чрез умело пресъздадената връзка на Нора и Хе Сунг Сонг разкрива и темите за паметта и културната идентичност.

„Suzume”

Сузуме е тийнейджърка, която открива, че вратите в изоставените градове в цяла Япония могат да се използват като портали към друго измерение. Сега от нея зависи да попречи на разрушително чудовище да премине през тях с помощта на момче, превърнало се в стол, и говорещо коте, което може да е богиня.

Фото кредит: Universal/Courtesy Everett Collection
„Oppenheimer”

Великолепният филм на Кристофър Нолан е сред най-добрите в кариерата му. Той съчетава всички елементи, които е внасял в други филми – променливото действие на трилогията „Тъмният рицар“, мозъчните пластове на „Мементо“ и поглъщащия разказ на „Зачатие“ – в това изследване на характера на противоречивия американски персонаж Робърт Опенхаймер (безупречният Килиан Мърфи). Той е физик, известен като бащата на атомната бомба, който до края на живота си се бори с моралните последици от действията си.

Снимка: nytimes.com
„Broker”

Сонг Канг Хо от „Паразит“ играе собственик на пералня в Пусан с необичайна странична дейност. С помощта на човек с голямо сърце той продава нежелани бебета на двойки, които искат да

заобиколят законния процес на осиновяване,

но само след като се увери, че те са идеалните родители за детето. Когато биологичната майка на едно от бебетата иска да се включи в бизнеса, а двама полицейски детективи започват да ги следят.

Снимка: kinomania.bg
„Anatomy of a Fall”

Носител на тазгодишната „Златна палма“ на фестивала в Кан, драмата на Жюстин Трие разказва за писателка, обвинена в убийството на съпруга си. Сандра Хюлер играе посъдимата, чийто съпруг пада смъртоносно от прозореца на къщата им във френските Алпи. Въпросът дали става дума за злополука, самоубийство или убийство е водещ в сюжета и сцените в съдебната зала, но в основата на лентата е разпадащият се брак на двойката и крехката личност на Сандра.

Снимка: Кадър Youtube
„Reality”

През юни 2017 г. агенти на ФБР посещават дома на Риалити Уинър – преводачка на правителството на САЩ, която е изнесла секретен документ в пресата. Гениалният дебютен филм на Тина Сатър представя срещата им. В главната роля е Сидни Суини, а диалогът е взет изцяло от записите, направени по това време. Лентата представлява симбиоза между филми на ужасите и документални ленти.

Актуално

Избрано за вас