„Убийците на цветната луна“ обраха наградите на кинокритиците

Снимка: Apple Original Films

„Убийците на цветната луна“ обраха наградите на кинокритиците

Снимка: Apple Original Films
Сподели

Даниъл Дей-Луис, който се оттегли от киноиндустрията, се върна за кратко, за да връчи на Мартин Скорсезе наградата за най-добър режисьор на Националния съвет на кинокритиците, съобщи Асошиейтед прес.

Епичният „Убийците на цветната луна“ на Скорсезе доминира на 95-ото издание на наградите. Националният съвет на кинокритиците в САЩ определи продукцията за най-добър филм на годината, Скорсезе – за най-добър режисьор и Лили Гладстоун – за най-добра актриса.

Дей-Луис бе най-голямата изненада на вечерта. Той напусна актьорската професия, след като приключи  снимките на филма на Пол Томас Андерсън „Невидима нишка“ през 2017 г. и оттогава страни от публичността. Британският актьор седеше до Скорсезе на галавечерята преди да му връчи наградата.

„Бях тийнейджър, когато открих творчеството на Мартин“, каза Дей-Луис. „Със своя собствена светлина той

осветяваше непознати светове,

пулсиращи с опасна, неустоима енергия – светове, които бяха така мистериозни за мен и изцяло завладяващи. Той озаряваше обширния красив пейзаж на възможното във филмите и ми изясни какви въпроси трябва да си задаваш, когато работиш с вяра“.

Дей-Луис, който работи със Скорсезе по „Бандите на Ню Йорк“ през 2002 г. и  „Невинни години“ през 1993 г., определи работата с режисьора като

„една от най-големите радости и неочаквани привилегии в живота си“.

Скорсезе му върна жеста, като нарече работата с Дей-Луис „едно от най-значимите преживявания в живота ми“.

Лора Лини представи отличения за най-добра поддържаща роля Марк Ръфало. Двамата бяха във водещите роли в „Можеш да разчиташ на мен“. Пати Смит връчи наградата на Лили Гладстоун.

Най-вълнуващият момент на вечерта бе, когато Майкъл Джей Фокс се яви на сцената с Дейвис Гугенхайм. Той е режисьор на отличения за най-добър документален филм – „Still: A Michael J. Fox Movie“. Фокс бе аплодиран на крака от гостите на церемонията, преди да сподели как болестта на Паркинсон е променила за добро живота му.

Паркинсон бе дар, защото ми даде аудитория,

пред която да говоря за нещата, които са възможни“, изтъкна той. цитиран от БТА.

На церемонията имаше малко изненади, тъй като лауреатите на наградите бяха обявени по-рано, но на нея бе подхвърлена идея за разрешаване на една от най-големите мистерии на наградния сезон. Френската режисьорка Жустин Трие, чийто

„Анатомия на едно падане“ на Жустин Трие бе почетен като най-добър международен филм.

Актуално

Избрано за вас