Екипът на „Мавка: Горска песен“ подготвя поредица филми на ужасите

Снимка: Film.UA

Екипът на „Мавка: Горска песен“ подготвя поредица филми на ужасите

Снимка: Film.UA
Сподели

Украинската продуцентска компания Film.UA разработва поредица от филми на ужасите. Действието им ще се развива в една и съща кинематографична вселена. Това разкри компанията ексклузивно пред Variety в навечерието на тазгодишното издание на фестивала Cannes Marché du Film.

Снимка: Film.UA

Филмите са основани на местния фолклор и навлизат в ритуалите, магията и мистицизма, които са вплетени в тъканта на украинската култура и митология. Продукциите ще пренесат зрителите в царство, в което

древни сили се възраждат и цари мрак,

разказвайки истории, които се основават на исторически и културни факти и се развиват на фона на актуални събития.

„Ние не просто продуцираме филми, а създаваме цяла вселена и

формираме индустрия за специфичния жанр в Украйна“,

казва Ирина Костюк, продуцент на два предстоящи филма, както и на миналогодишния анимационен хит „Мавка. Горската песен“. „Нашата цел е да създадем разнообразно и завладяващо преживяване, което да резонира с публиката в световен мащаб“.

Снимка: bgtime.tv

Първият филм от поредицата – „Вещицата. Отмъщението“ разказва историята на древна вещица от украинския град Конотоп, чиито спящи сили се пробуждат след жестокото убийство на нейния любим от ръцете на руски войници. Подхранвана от скръб и жажда за отмъщение, тя се впуска в смразяващо и методично преследване на враговете си, които стават жертва на нейния гняв.

Продуцентите на филма казват, че той носи силно послание, че въпреки желанието за възмездие, човек трябва да устои на изкушението да се потопи в мрака и да се стреми да остане на страната на светлината.

Предвиден за разпространение на вътрешния пазар през август тази година с планове за глобално разпространение през 2025 г., „Вещицата. Отмъщението“ е първият от поредицата ужасяващи разкази в списъка с хоръри на Film.UA. Следващият е „Язовирът“ – трилър за оцеляване на зомбита, в който греховете от миналото се проявяват в ужасяващи форми. Той проследява актьорски състав, който се ориентира в

останките от една отминала епоха,

като междувременно се сблъсква с отзвука от съветските експерименти от периода на Студената война.

Продуцентите на филма казват, че той носи силно послание, че въпреки желанието за възмездие, човек трябва да устои на

изкушението да се потопи в мрака и да се стреми да остане на страната на светлината.

Героинята на филма е Мара, строга и решителна служителка, която притежава свръхестествени сили, наследени от баба ѝ. Тя се впуска в мъчително търсене, за да разкрие истината за изчезването на брат си, като навлиза в дълбините на таен съветски бункер и се изправя срещу ужасите, които се крият в него.

И двата филма са част от по-широката визия на Film.UA Group за създаване на

цялостна вселена на ужасите,

в която героите и разказите ще образуват взаимосвързани истории. В момента се разработват още два филма, като компанията планира да започне основните снимки на „The Dam“ по-късно тази година.

Снимка: Film.UA

Жанровите ленти ще черпят  вдъхновение от богатото културно наследство на Украйна, като същевременно ще отразяват съвременната реалност на една страна във война. „Опитваме се да съчетаем мисията си да разкажем на света какво се случва тук, а от друга страна, да го направим интересно и привлекателно за най-широка аудитория“, казва главният изпълнителен директор Виктория Ярмошчук.

Тя допълва, че преминаването към жанрово ориентирана интелектуална собственост е вдъхновено от желанието на компанията да обслужва нуждите на местния пазар.

„Търсенето на съдържание, което не е свързано с войната в Украйна, се увеличава.

Хората наистина са уморени от това, което се случва, искат да избягат“, казва Ярмошчук. „Ето защо се насочваме към нови ниши, опитваме се да работим в нови жанрове“.

„Наистина смятаме, че това е уникална висока концепция – филми на ужасите, базирани на герои с митологичен произход, на фона на актуални събития“, добавя Костюк.

„Създаваме ги напук на реалността, в която се налага да живеем и работим,

през всички травми, които могат да предизвикат изобразяваните специфични теми. Това ни прави само по-силни на творческия фронт. Тепърва предстои още“.

Актуално

Избрано за вас