„Уроците на Блага“ отпадна от надпреварата за „Оскар“

Снимка: Светослав Стоянов

„Уроците на Блага“ отпадна от надпреварата за „Оскар“

Снимка: Светослав Стоянов
Сподели

Продукции от Великобритания, Германия, Финландия, Украйна и други държави са сред 15-те, попаднали в краткия списък за наградата „Оскар“ в категорията за най-добър международен филм. Българското предложение – „Уроците на Блага“, отпадна от надпреварата, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Общо

88 държави подадоха предложения

за тази категория.

Германия има два филма в краткия списък „Учителската стая“ (Das Lehrerzimmer) на режисьора Илкер Катак и „Съвършени дни“ (Perfect Days) на Вим Вендерс. Филмът му обаче е заснет в Токио и представлява Япония.

В краткия списък са също „Падащи листа“ (Falling Leaves) от Финландия, „Вкусът на нещата“ (The Taste of Things) от Франция, „Аз, капитанът“ (Io Capitano) от Италия, британският „Зона на интерес“, испанският „Снежно общество“ (Society of the Snow), украинският „20 дни в Мариупол“. Останалите филми са от Тунис, Мароко, Мексико, Исландия, Дания, Бутан, Армения.

Филмът, с който България се представяше на наградите – „Уроците на Блага“, разказва историята на пенсионираната учителка Блага, която губи своя съпруг. Оставайки съвсем сама, тя

става лесна плячка за телефонни измамници –

те успяват да откраднат всичките ѝ спестявания. Притисната от времето и необходимостта от пари, тя се впуска в едно криминално приключение, което няма да остави никой зрител безразличен, пише БТА.

От краткия списък с 15 кандидати едва пет ще бъдат номинирани на 23 януари. Церемонията за наградите „Оскар“ е насрочена за 10 март в Лос Анджелис. Комикът Джими Кимъл ще бъде водещ за четвърти път.

Актуално

Избрано за вас