Вече са ясни първите международни гости на СФФ

Снимка: София Филм Фест

Вече са ясни първите международни гости на СФФ

Снимка: София Филм Фест
Сподели

Тазгодишното 28-мо издание на Международен София филм фест ще бъде с откриване на 13 март в Зала 1 на НДК. Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март. Освен прожекциите на различните филми в рамките на програмата, зрителите винаги се вълнуват и за съпътстващата програма на фестивала, който включва отворени срещи и дискусии с любими актьори, режисьори и други.

Джесика Удърд

Важна новина е, че тази година в афиша се завръщат игрални филми, заснети от творческия дует Джесика Удуърд и Петер Бросенс. Творбите на режисьорския тандем се открояват със своите сюрреалистични, приключенски сюжети. Акцент в програмата е филмът „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Той е с участието на Жералдин Чаплин. Предвиден е и майсторски клас с Джесика Удуърд.

Джесика е белгийско-американска кинорежисьорка, сценаристка и продуцентка, която живее в Белгия. Предишните ѝ игрални филми „Хадак“, „Алтиплано“, „Петият сезон“, „Белгийският крал“ и „Босият император“ са създадени съвместно с Петер Бросенс. Тези филми са показвани на над 350 фестивала и са носители на повече от 70 награди.

 Маргарете фон Трота – легендата на немското кино

Тя лично ще представи в основната конкурсна програма най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Филмът беше номиниран за „Златна мечка“ на миналогодишното издание на „Берлинале„, а актрисата Вики Крипс се превъплъщава магнетично в една от ролите. След като завършва Мюнхенското училище по драма, тя започва да работи за различни немски театри. Получава наградата на германската критика за ролята си във филма на  Фолкер Шльондорф Strohfeuer (A Free Woman). „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975) е режисьорският ѝ дебют, заснет заедно с тогавашния ѝ съпруг Шльондорф. „Второто пробуждане на Криста Клагес“ е нейният самостоятелен дебют. Сред филмите ѝ са: „Оловно време“ (1981), „Роза Люксембург“ (1986), „Страх и любов“ (1988), „Годишнини“ (2000), „Розенщрасе“ (2003), „Аз съм другата“ (2006), „Видения: из живота на Хилдегарда от Бинген“ (2009), „Хана Аренд“ (2012), „В търсене на Ингмар Бергман“ (2018).

Радивое Андрич – сръбският режисьор, който получи специалната награда на София Филм Фест

 

Снимка: Актуално. ком

Той ще представи „Светкавици отново“ – продължение на филма от 2001 „Светкавици“. Героите са същите, историите – още по-предизвикателни.Той е своеобразно продължение на втората кинотворба на Андрич „Светкавици“ (2001) – младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от филмовата критика го определи като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм“. Днес, 22 години по-късно, „Светкавици отново“ ни среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни, а освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

Друг негов филм „Как се научих да летя“ е първият пълнометражен игрален филм на Радивое Андрич като режисьор от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма. Затрогващата и чудата история на едно семейно помирение е предадена с много обич и специално отношение към младите хора. Без съмнение „Как се научих да летя“ ще запълни нишата от липсващи качествени тийнейджърски филми, с които младежите да се асоциират.

Предстои обявяването на още международни гостуващи творци, с които зрителите на фестивала ще могат да се запознаят.

Източници: БНР, Актуално.ком, Портал Култура

Актуално

Избрано за вас