Включват нова категория на наградите „Оскар“

Снимка: Getty Images

Включват нова категория на наградите „Оскар“

Снимка: Getty Images
Сподели

Наградите „Оскар“ ще имат нова категория от 2026 г., съобщи АФП, позовавайки се на организаторите на церемонията. Новото отличие ще се връчва

за най-добър кастинг режисьор.

През 2001 г. беше създадена категория за най-добър анимационен филм.

„Кастинг режисьорите играят ключова роля

в продукциите и затова сме горди да добавим тази категория“, се казва в общо изявление на изпълнителния директор на американската Академия за кинематографично изкуство и наука Бил Креймър и Джанет Янг, президент на академията.

Академията иска да отдаде почит на дългогодишната работа на кастинг режисьорите в Холивуд.

Мнозина смятат, че това е дългоочаквано признание, особено след като Браншът на кастинг режисьорите е създаден преди повече от десетилетие през 2013 г. Това обаче повдига въпроси относно бъдещите категории и дали, кога и как те ще бъдат включени в церемонията по награждаването. Организаторите целят церемонията да остане с времетраене под три часа.

Засега не е обявено дали тази награда ще бъде

част от официалната церемония.

За да намалят времетраенето на церемонията и да привлекат повече зрителска аудитория, организаторите изтеглиха някои от категориите, смятани за второстепенни, през 2022 г. Тази иновация обаче не просъществува през следващата година заради недоволство на работещите в киноиндустрията.

Церемонията за връчването на тазгодишните награди „Оскар“ ще се състои на 10 март.

Наградите „Оскар“ претърпяха драматични промени от първата си церемония, която е продължила само 15 минути и е включвала 12 категории, а победителите са били обявявани месеци предварително.

Актуално

Избрано за вас