Зад кулисите на „Солтбърн“: Заснели продукцията в реално имение с близо 130 стаи

Снимка: Courtesy of MGM and Amazon Studios

Зад кулисите на „Солтбърн“: Заснели продукцията в реално имение с близо 130 стаи

Снимка: Courtesy of MGM and Amazon Studios
Сподели

Английските провинциални градчета са „декор“ за много известни филми. Всички сме виждали красивите малки къщи със зелени морави и цветни лехи от „Убийства в Мидсъмър“. Наслаждавали сме се и на красиви замъци като този в „Имението Даунтън“. Наскоро се запознахме и с още един невероятен дом в английската провинция – т.нар. имение „Солтбърн“, което е съвсем реално и се казва „Драйтън Хаус“. В него се развива действието на филма Saltburn с участието на Бари Киогън и Джейкъб Елорди.

Невероятната сграда е построена около 1328 г. и има 127 стаи. Самото имение като имот съществува от 1066 г. Най-сериозната му реконструкция е през 1700 г., когато фасадата е променена в бароков стил.

Имотът е собственост на семейство Саквил от векове насам, но се

използва за първи път в киното

във филма на Емералд Фенел.

„Успяхме да убедим собствениците. Обикновено в Националния тръст на имотите на Великобритания и този за културното наследство не позволяват да променяме каквото и да било по имотите, в които снимаме. Тук нямаше такова нещо. Семейството ни позволи да правим каквото искаме с къщата“, разказва дизайнерът на продукцията Сузи Дейвис.

Тя казва, че умишлено е искала имението да бъде напълно истинско. „Тази къща е много важна за нас. Тя никога не е снимана дори на снимка“, допълва тя.

Интериорните кадри са

снимани в истинските стаи на имението,

неговият параклис и градини. Екипът на филма добавя само съвременни мебели и на места променя озеленяването.

Една от сцените, която стана най-емблематична за целия филм, е тази с ваната и Бари Киогън. За целта екипът е трябвало да направи съществена промяна по разпределението на стаите в имението.

В лентата спалните на двете момчета са свързани с обща баня, в която се намира въпросната вана. Такова помещение в имението няма и за него е използвана спалня, която екипът пребоядисва в червено. Ваната е направена от фибростъкло и е

по поръчка, за да може да побере Джейкъб Елорди,

който е много висок, съобщи БТВ.

Спалните на момчетата също са преправени значително. И двете стаи са пребоядисани в лъскава червена боя. Екипът добавя и елементи като мръсни дрехи, използвани чаши.

Едно от нещата, с които имението не разполага, е лабиринтът от храсти. В неговия център има скулптура на миноватър на Никола Хикс. Дизайнерът на лабиринти Адриан Фишер работи по формата и конструкцията на декора, но екипът признава, че е било невъзможно да го изградят напълно. Повечето

коридори са конструирани от храсти в саксии,

а останалото е компютърна анимация.

Макар архитектурата и обзавеждането на имението да са невероятни, екипът не е целял всичко да изглежда перфектно като за снимка. На много места по време на филма можем да видим купища мръсни чинии, чаши на пода, препълнени пепелници и други елементи, които говорят, че в това имение се живее.

Екипът дори обсъжда миризмата на къщата и добавя цветя.

„В началото искахме визуално

филмът да прилича на картина на Караваджо –

нещо, което те привлича и искаш да го имаш. Но с времето картината започва да се разтапя и да се разкривява така, както историята се разкривява“, обяснява Дейвис. Цената на имението според последни оценки е приблизително 42,5 милиона британски лири.

Семейството, което притежава „Драйтън хаус“, се оплака от нежелано внимание след премиерата на лентата. И кой може да ги вини – сградата е била частна и тайна в продължение на векове.

След появата на филма „Солтбърн“ собствениците се притесняват от огромните тълпи от хора, които идват до имението да се снимат на вратите и в градините.

Актуално

Избрано за вас