Георги Парцалев и Невена Коканова бяха увековечени в Сатирата

Снимка: Facebook

Георги Парцалев и Невена Коканова бяха увековечени в Сатирата

Снимка: Facebook
Сподели

От днес, 26 януари, върху колоната с маски в Сатирата са ликовете на Георги Парцалев и Невена Коканова. До тях са

Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Радой Ралин.

Проектът се реализира от скулптора Кунка Димитрова.

В момента тя работи по образа на Никола Анастасов, следват Константин Коцев и Пепа Николова, предаде БТА.

„Маските няма да бъдат безбройни, ще се спрем само до основателите на театъра и неговите вдъхновители, затова започнахме с Радой Ралин – негова е първата идея за правене на сатиричен театър навремето“, каза пред БТА директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

„Процесът по работата на един такъв портрет е много дълъг. Първо, трябва да се запозная много добре с образа, да го осмисля и да го усетя.

Аз гледам много филми и снимки.

Припомням си неща, които знам отпреди. Трябва много добре да премисля кое състояние на актьора е подходящо за маската, след това се минава през глината и през гипса“, разказа Кунка Димитрова.

Снимка: Facebook

Калин Сърменов допълва, че се е спрял на Кунка Димитрова, защото тя успява да даде дух и емоция на нещата, които прави. „А това е много важно, особено за хората, които са свързани с театъра. Първоначално, много си говорихме как точно трябва да се случат нещата – че е важно да намерим характерна черта, характерен израз –

нещо, което да е повече от приликата.

Оттам започнахме. Пътят не беше лесен, стъпка по стъпка, докато изясним посоката. Когато хората си уточнят езика, на който говорят, нещата стават много по-лесно“, коментира Калин Сърменов.

Колона с маски на обичаните от всички актьори беше открита през октомври 2023 г. Същия месец бе представянето и на стенописите в централното фоайе на театъра. Реализацията на „Небесен театър“ е на карикатуриста Чавдар Николов и на професора по стенопис Страхил Ненов – за реализацията на проекта.

Изобразени са над 50 имена

на актьори, режисьори, писатели, драматурзи и сатирици, чието творчество е пряко свързано с основополагането и развитието на Сатирата.

Актуално

Избрано за вас