Технологично откритие разпозна изгубена картина на Рафаело

Технологично откритие разпозна изгубена картина на Рафаело

Сподели

Ценителите на италианския Ренесанс могат да са благодарни на технологията за разпознаване на лица, чрез която беше разкрита изгубена картина на художника Рафаело. Изследователски екип от английските университети в Нотингам и Брадфорд установи, че има 97% шанс мистериозното платно, изучавано от историци на изкуството в продължение на десетилетия, да е дело на прочутия майстор.

Експертите са направили

сравнение, използвайки система за лицево разпознаване с изкуствен интелект.

Тази програма е била разработена от професора по визуални компютри в университета в Брадфорд, Хасан Угайл през 2002 г.

Дълбока

невронна мрежа, която чрез машинна технология обработва данни в слоеста структура, проведе директно лицево сравнение

на двете картини. Следствие на това беше заявена висока статистическа вероятност, че един художник е създал и двете произведения. Установено е, че двете Мадони имат 97 процента прилика, с 86 процента прилика за бебето Исус. Изследователите твърдят, че

сходство от 75 процента или повече се счита за идентичност на произведенията.

„Разглеждането на лицата с човешко око показва очевидно сходство, но

компютърът може да вижда много по-дълбоко, отколкото ние, в хиляди измерения,

до ниво пиксел“, казва Угайл в изявление. „Моите колеги и аз заключихме, че идентични модели са използвани и за двете картини и несъмнено са от един и същ художник, а именно Рафаело,“ допълва той.

Технологията може да разкрие неща, които са били скрити като тази  изгубена картина, допълва изявлението на Хасан Угайл, Адам Лоу, директор на студиото за изкуство и цифрови технологии Factum Arte и основател на Factum Foundation. „Подозирам, че изучаването на повърхността ще се окаже по-точно от разпознаването на лица. Картината е репрезентация, в този случай репрезентация на лице – триизмерна форма, медиирана чрез боя с четка. Винаги ще има стилистични следи и

софтуерът за разпознаване на образи може да помогне за разкриването им“,

завършва той.

Лоу работи с машинно обучение, за да идентифицира характерните следи от начина, по който художниците рисуват с боя върху повърхността. По неговите думи „това се нарича стил на художника, но в действителност това е информация, която е вградена в повърхността на картината.“.

Актуално

Избрано за вас