Активистки надраскаха картината „Произходът на света“ на Гюстав Курбе

Снимка: Alamy Stock

Активистки надраскаха картината „Произходът на света“ на Гюстав Курбе

Снимка: Alamy Stock
Сподели

Картината „Произходът на света“ на Гюстав Курбе получи надпис „MeToo“ със спрей като част от акция на пърформанс творец, съобщиха от филиала на „Център Помпиду“ в Мец. Творбата на френския художник от 1886 г. изобразява женски интимни части и

не е пострадала, тъй като е била защитена

със стъкло. Предава АФП.

Произведението на Курбе било надраскано от две жени, родени съответно през 1986 и 1993 г., казват от прокуратурата на Мец. Картината се съхранява в Музея „д’Орсе”, но в момента е изложена в Мец като част от изложба, посветена, на френския психоаналитик Жак Лакан. „Произходът на света” е била негово притежание преди да стане част от колекцията на „д’Орсе”, става ясно от сайта на институцията.

Протестната акция е била проведена върху общо пет картини.

Двете извършителки са били арестувани, допълват от обвинението. Издирва се и трети заподозрян, за когото се твърди, че е откраднал една от творбите, част от изложбата.

Вандализирането на „Произходът на света“ било организирано като част от

феминистки пърформанс на Дебора де Робертис,

озаглавен „Не отделяйте жената от твореца“. Това разказва самата тя във видео, изпратено до редакцията на АФП. Пред агенцията тя обяснява, че искала да „предизвика историята на изкуството“. По думите ѝ картината на Курбе е била целенасочено атакувана, тъй като „жените са произходът на света“.

В отворено писмо Де Робертис описва

„хищническото поведение“ на шестима мъже от арт света,

описвайки ги като цензори. Пърформансът ú е провокиран от мълчанието на „затворения свят на съвременното изкуство“, допълва тя. Не за първи път пърформанс артистката работи с „Произходът на света“. През 2014 г. тя

позира за фотография гола с разтворени крака пред картината

на Курбе. През 2017 г. пък е арестувана, задето позирала гола пред „Олимпия“ на Едуар Мане, припомня „Площад Славейков“.

Творческото изявление на Де Робертис бе посрещнато с гняв от управляващите на местно и национално ниво. Френския министър на културата Рачида Дати написа в Х:

„До „активистите“, които смятат, че изкуството не е достатъчно красноречиво да носи послания само по себе си: произведенията на изкуството не са постери, които да запълвате с темите на деня“.

Кметът на Мец Франсоа Гросдидие определи Де Робертис и съмишлениците ú като „фанатични феминистки“.

Актуално

Избрано за вас