С изложба „Икони върху сандъци за боеприпаси“ художници зоват за мир

Снимка: община Варна

С изложба „Икони върху сандъци за боеприпаси“ художници зоват за мир

Снимка: община Варна
Сподели

Изложбата „Икони върху сандъци за боеприпаси“ на украинските артисти Соня Атлантова и Олександър Клименко гостува във Варна. Тя е подредена в културното пространство „РеБонкърс“ по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна. Организатор на събитието е Посолството на Украйна в България съвместно с община Варна и домакините.

Проектът е стартирал през 2014 г. и е

представен на 160 места в 89 града в 20 страни по света,

съобщи за БТА първият секретар на посолството Ирина Козик, която присъства на откриването.

Иконите са

изрисувани върху дъна и капаци на дървени кутии за боеприпаси,

които са докарани от фронта още при първите военни действия на руснаците срещу Украйна. Тя уточни, че всички приходи от продажбата на иконите се насочват към благотворителни дейности. На откриването на изложбата във Варна присъстваха и двамата автори на проекта.

В изложбата има

икони на Свети Йоан Предтеча, Архангелите Михаил и Гавраил,

Свети Антоний Велики, Свети Петър, Свети Павел, евангелистите Лука и Матей, на Исус Христос, както и няколко изображения на Божията майка. Сред тях е и Богородица „Седмострелна“, чийто образ е свързан с думите на Симеон при представянето на Младенеца в храма, когато той предрича на майка му, че „меч ще прониже душата ѝ“ и ще бъде подложена на големи страдания и болки заради ранната смърт на своя син, обясни Клименко. 

Той е роден през 1976 г. и е завършил Националната академия за изобразително изкуство и архитектура на Украйна и Института за изкуствознание, фолклор и етнология при Националната академия на науките. Участва в изложби в страната и чужбина, организира редица литературни и художествени събития и представления, пише БТА.

Соня Атлантова е родена през 1981 г. и също живее в Киев. Завършила е Националната академия за изобразително изкуство и архитектура. Работи в областта на монументалната живопис, книжната графика и инсталациите. Книгите ѝ са получавали литературни награди в Украйна и чужбина.

Актуално

Избрано за вас