Изложба представя „Река от спомени“

Снимка: Галерия АСТРИ

Изложба представя „Река от спомени“

Снимка: Галерия АСТРИ
Сподели

Самостоятелна изложба на Гълъбин Христов „Река от спомени“, акварели  вече е подредена в галерия „Астри“. Визуалната река от материализирани спомени на художника е изключително разнообразна. Тя мие плитките плажове на подсъзнанието и протича покрай стръмните брегове на съзнаваното.

Препуска по бързеите на преживяванията и спира във вировете с впечатленията. Тя пада с устрем по водопадите на времето и си почива в пристаните на вечността. Реката отразява спомени на повърхността си и пази тайни в дълбините си. Тя бърза към морето на бъдещето си и се

връща към извора на миналото си.

Повече от 20 години Гълъбин Христов присъства в живота на галерията по свой фин, но категоричен начин. Паната му върху дърво с тежки напластявания и асамблажи от метал и фигуративност, сведена до знак, преминават в живописни платна, отново с вградени елементи от метал, а те от своя страна леко преливат в ефирни, виртуозни, „звънящи“ акварели върху хартия. Кавалетните му скулптури израстват в монументални.

Акварели Гълъбин показа за първи път в самостоятелна изложба „Изчезващо минало“ през есента на 2022. Сегашната му изложба „Река от спомени“ е

продължение на темата за изтичащото време

– за кръговрата, за детството на художника, отминало, но и завинаги оставащо. Виждаме пейзажи през различни сезони, фигурални композиции с хората, флората и фауната на реката, живота в нея, и около нея… И имаме чувството, че някой разказва собственото ни детство, или представата ни за него? Тези произведения вероятно не биха били толкова докосващи съкровените ни чувства, ако в тях доминираше усещането за лична изповед на художника.

Снимка: Галерия АСТРИ

С акварелна техника,

Гълъбин неволно ни обръща към нас самите.

Към асоциациите ни за собствените ни реки с открития, с пристани и загуби. С изтичащата завинаги вода, оставяща след себе си плодородни наноси.

Гълъбин Христов е роден в Лом през 1978. Завършва „Скулптура“ във Великотърновския факултет по изящни изкуства „Св.Св. Кирил и Методий“ през 2002 при проф. Милан Андреев. Бил е хоноруван преподавател към катедра „Скулптура“, а днес вече е и главен асистент в катедра „Рисуване“ на същия университет.

От 1999 прави самостоятелни изложби в Градската галерия на Търново, в Бургас, Варна и София- галерия АСТРИ, 2006, 2021, 2022. Има десетки участия в престижни общи национални и международни изложби, симпозиуми по скулптура, конкурси и проекти. Има две награди, за млад автор и скулптура от Биеналета на малките форми, Плевен, две награди и номинация за скулптура на Алианс България, награди от „Приятели на морето“ Бургас, награда за млад автор и на Министерство на културата от Международното биенале на хумора и сатирата, Габрово, награди от Национални изложби в Търново, Разград, Сливен.

Актуално

Избрано за вас