Изложбата „Кристо – изкуство и багри“ ви очаква в „Квадрат 500“

Снимка: Национална галерия

Изложбата „Кристо – изкуство и багри“ ви очаква в „Квадрат 500“

Снимка: Национална галерия
Сподели

Ново дарение към експозицията за Христо Явашев – Кристо допълва колекцията в „Квадрат 500“. Временната експозиция „Кристо – изкуство и багри“ е подредена в зала 27 в галерията. Може да бъде видяна

от 9 януари до 7 април,

съобщават от Националната галерия, цитирани от БТА.

„През 2012 г. Владимир Чимов и съпругата му даряват на тогавашната Национална галерия за чуждестранно изкуство произведения на Христо Явашев- Кристо (1935 – 2020)

от студентските му години в Националната художествена академия.

Тези творби са изложени в зала 27 на „Квадрат 500“ още от неговото откриване. Близо 10 години по-късно Чимов прави ново дарение, провокирано от лична интерпретация на проекти, очертаващи международния творчески успех на Кристо, разказват от екипа на галерията. Те допълват, че в камерна временна експозиция в залата Владимир Чимов представя своята теза във връзка с произведенията „На пазара“ и „Мъжка глава“.

Христо Явашев беше един от водещите

иновативни изобретатели в света на изкуствата,

роден в България. Своето световно признание той дължи на уникалните пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови творения са опаковането на сградата на

Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф, най-старият мост в Париж,

опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Във всеки един от проектите му, до него стоеше неговата съпруга Жан-Клод, която бе и неговото непрекъснато вдъхновение.

Снимка: Bob Kiss

Кристо и Жан-Клод не просто са опаковали физически пространства,

те са опаковали съзнанието ни,

предизвиквайки ни да преосмислим ежедневното и да се зачудим на големия свят около нас. Техният подарък към света не се състои само в гигантски шарени опаковки. А в уроците, които научихме от тях – за смелостта да видим обичайното в нова светлина, за силата на любовта, която надминава смъртта и за красотата на моментното.

В тяхното изкуство се отразява не само страстта им към творчеството, но и дълбоката обич, която ги свързваше. Техният дух ще продължава да вдъхновява, пречупвайки границите между изкуство и живот, между създаване и изживяване. В света на Кристо и Жан-Клод всеки момент е шедьовър, а всяка опаковка – врата към безкрайните възможности на човешкото въображение.

 

Актуално

Избрано за вас