Изложбата „от Явашев до Christo“ открива ново място за изкуство в столицата

Снимка: Getty Images

Изложбата „от Явашев до Christo“ открива ново място за изкуство в столицата

Снимка: Getty Images
Сподели

Експозицията „от Явашев до Christo“ поставя началото на ново пространство за изкуство и култура в София. Официалното откриване е на 13 декември на адрес ул. „Ген. Гурко“ 46. Новото място е идейна колаборация на Gallery 2.0 и Marché Antiquе.

В изложбата „от Явашев до Christo“ са включени 21 творби на световноизвестния художник Христо Явашев-Кристо, създадени в периода 1954 – 2020 г. Те ще бъдат показани в новото арт пространство само за 10 дни – от 13 до 20 декември 2023 година. „Посетителите ще могат да видят негови ранни непоказвани рисунки, подписани литографии, плакати от реализирани проекти.

Ще могат да се докоснат и до любопитни предмети, свързани с живота на твореца“,

разказват организаторите.

Явашев почина през 2020-а на 84-годишна възраст. С опаковането на Райхстага, инсталацията „Вратите“ в Сентрал парк, „Плаващите кейове“ в италианската област Ломбардия и с още много други грандиозни и артистични проекти художникът придоби световна слава.

Христо Явашев-Кристо може да се определи като явление без аналог в човешката история. Няма друг творец, успял да ангажира вниманието на хиляди хора по света. Роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, той произхожда от род на български индустриалци. От 1953 до 1956 г. следва в Художествената академия в София.

Снимка: Bob Kiss

Емигрира на Запад на 23-годишна възраст. През пролетта на 1958 г. пристига в Париж, а през октомври среща Жан-Клод, за която се жени. Двамата заживяват в САЩ през 1964 година. Те създават произведения на открито и

се превръщат в емблема за времето си.

Едни от най-впечатляващите проекти на Кристо са: плаващите кейове в езеро Изео в Италия, опакованият Райхстаг, опакованите римски градски стени, обградените острови в залив Бискейн, портите на Сентръл парк, опакованият Пон Ньоф в Париж и още много други.

Кристо се беше заел да реализира още една обща мечта, която имат с Жан-Клод – опаковането на Триумфалната арка, една от най-легендарните забележителности на френската столица. Въпреки че това беше отложено, проектът все пак беше реализиран след смъртта на големия творец.

Актуално

Избрано за вас